fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Heiligverklaring voor John Henry Newman?

KN Redactie 29 november 2018
image
Kardinaal John Henry Newman (1801-1890) door Sir John Everett Millais (detail) (Foto: Wikipedia, publiek domein)

Met de erkenning van een tweede wonder op voorspraak van de Britse kardinaal John Henry Newman (1801-1890), lijkt zijn heiligverklaring niet ver meer weg. Bisschop Philip Egan van Portsmouth sluit niet uit dat de canonisatie volgend jaar al plaatsvindt.

Bisschop Egan schreef in een nieuwsbrief aan zijn bisdom dat hij het officiële rapport heeft ingezien over het tweede wonder. “Het ziet er naar uit dat Newman, als alles goed gaat, volgend jaar al wordt heiligverklaard”, aldus Egan. Paus Benedictus XVI verklaarde Newman in 2010 zalig tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

‘Niets is zeker’

Volgens Newmans postulator, degene die de heiligverklaring coördineert een aanstuurt, moeten nog twee stappen worden gezet in het proces. Eerst moet een commissie van bisschoppen de heiligverklaring goedkeuren en vervolgens moet paus Franciscus hem officieel heilig verklaren, aldus father Ignatius Harrison. Hoewel hij vurig hoopt dat de heiligverklaring komend jaar zal plaatsvinden “is niet zeker”.

Levensbedreigende diagnose

Het tweede erkende wonder op voorspraak van Newman betreft de genezing van een Amerikaanse vrouw. Tijdens een zwangerschap werd een levensbedreigende diagnose gesteld. Nadat zij tot de Britse zalige had gebeden, stelden de artsen vast dat ze genezen was. Daarvoor was medisch geen verklaring te vinden. De genezing werd onderzocht door het aartsbisdom Chicago en is door de onafhankelijke medische commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen bevestigd.

Geen bisschop, toch kardinaal

John Henry Newman was een anglicaanse priester en theoloog die in 1845 overging naar de katholieke Kerk. Door zijn bekering verloor hij veel vrienden. Zijn eigen zus wilde hem sindsdien niet meer spreken. Twee jaar na zijn bekering werd Newman in de katholieke Kerk priester gewijd. Hoewel hij geen bisschop was, werd hij in 1879 door paus Leo XIII tot kardinaal gecreëerd. Newman wijdde zich vooral toe aan onderwijs en een veelschrijver. Hij stichtte twee jongensscholen. Het eerste wonder ging om de volledige en medisch onverklaarbare genezing van een diaken met een aandoening aan zijn ruggengraat. (KN/CNA)