fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Drie ‘Thomasjaren’ voor heilige met een ‘formidabele erfenis’

Susanne Kurstjens 19 juli 2023
image
St.-Thomas van Aquino afgebeeld op een glas-in-loodraam in de Basilica of Our Lady Immaculate in de Canadese stad Guelph Foto: OSV - Gene Plaisted, The Crosiers

De heilige Thomas van Aquino wordt de komende drie jaar op bijzondere wijze herdacht. Dit jaar vanwege zijn heiligverklaring 700 jaar geleden, in 2024 vanwege zijn overlijden, dan 750 jaar geleden, en in 2025 vanwege zijn geboorte, dan 800 jaar geleden.

Dinsdag was het precies 700 jaar geleden dat Thomas van Aquino heilig werd verklaard. Zijn denken en werken hebben een ongekende invloed gehad op de katholieke Kerk. “Je kunt het katholieke gedachtegoed niet begrijpen zonder hem te kennen”, zegt dominicaan Brian Shanley dan ook.

Shanley, voorzitter van de St. John’s Universiteit in New York en Aquino-expert, noemt de heilige “nog steeds een ongelooflijk rijke bron voor het denken van de Kerk, zowel op filosofisch en theologisch vlak als op spiritueel vlak”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vele werken

Thomas van Aquino is vooral bekend vanwege zijn Summa Theologiae, waarin God, de schepping, de mensheid, het doel van de mens, Christus en de sacramenten aan bod komen. Hij schreef ook vele andere werken, waaronder filosofische en bijbelse commentaren, en hymnen als Tantum Ergo Sacramentum.

“Hij is zo belangrijk voor de Kerk omdat hij zag hoe alles, van God tot vuilnis, geordend en met elkaar verbonden is op een begrijpelijke manier”, zegt John Boyle, professor Katholieke Studies aan de St. Thomas University in de Amerikaanse staat Minnesota. “Hij zou een genie zijn geweest in elke cultuur, waar dan ook. Al dat genie wordt in dienst gesteld van de Kerk om de waarheid te testen.”

“Hij is zo belangrijk omdat hij zag dat alles met elkaar verbonden is, van God tot vuilnis”
- John Boyle, professor Katholieke Studies aan de St. Thomas University in Minnesota

Dit jaar en de komende twee jaar wordt de heilige daarom bijzonder herdacht. Paus Franciscus stuurde daarover onlangs een brief naar de drie Italiaanse bisdommen die verbonden zijn met de St.-Thomas van Aquino: Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo, waar hij werd geboren; Latina, waar hij overleed; en Frosinone, waar zijn familie woonde.

In zijn brief noemt de paus hem “een bron” voor de Kerk van vandaag en morgen. “In het voortdurende besef dat de geloofswaarheden (…) niet alleen in het intellect liggen, maar het dagelijkse bestaan en de concrete inzet van iedere gelovige in de Kerk en de samenleving onderbouwen, wijdde Thomas zich als goede dominicaan genereus aan de evangelisatie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Een licht van de Kerk’

Verwijzend naar paus Paulus VI noemt Franciscus Thomas ook “een licht van de Kerk en van de hele wereld” en benadrukt hij dat Thomas eren als een “altijd levende bron” betekent: “zich concentreren op de studie van het werk van Thomas in zijn historische en culturele context om te reageren op de culturele uitdagingen van vandaag”. Franciscus benadrukt echter vooral Thomas’ “formidabele erfenis, die bovenal heiligheid is”.

In een eerdere brief aan kardinaal Semeraro, waarin hij hem benoemde tot pauselijk afgevaardigde voor het jubileum in 2023, schrijft de paus dat Thomas van Aquino “straalde van diepe intelligentie en helderheid”: “Terwijl hij eerbiedig de goddelijke mysteries met de rede onderzocht, overwoog hij die met een vurig geloof.”

Lees meer over St.-Thomas van Aquino in Katholiek Nieuwsblad 29 die vrijdag verschijnt.