fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Hooggerechtshof VS onderzoekt of kruisvormig monument religieus is

KN Redactie 7 november 2018
image
Het Peace Cross. (Foto: CNS Photo/Chaz Muth)

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over de vraag of een kruisvormig monument in de staat Maryland een seculier monument of een religieus symbool is, meldt CNS. Wordt het als religieus beschouwd, dan kan het gesloopt worden.

Het 93 jaar oude, dertien meter hoge monument, dat Peace Cross of Bladensburg Cross genoemd wordt, geldt als herdenkingsteken voor 49 militairen die in de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn.

Ongrondwettelijk

Vorig jaar bepaalde een rechtbank dat het monument ongrondwettelijk is en dus verwijderd of gesloopt moet worden. De Amerikaanse grondwet verbiedt religieuze symbolen op openbaar terrein. “Het voornaamste doel van het monument is het uitdragen van een religieuze boodschap. Het monument brengt regering en religie te nauw samen”, oordeelde de rechtbank.

Discriminerend

De American Humanist Association diende een klacht in tegen het monument omdat het een kruisvorm heeft. Volgens de groep “discrimineert het kruis tegen niet-christelijke militairen en stuurt het niet-christenen de boodschap dat alleen christenen het waard zijn vereerd te worden, terwijl anderen net zo goed vergeten kunnen worden”.

Voorstanders van het Peace Cross benadrukken dat de boodschap van het monument seculier is: het eren van oorlogsslachtoffers. Volgens hen heeft de kruisvorm van het monument geen religieuze achtergrond, maar is het gemodelleerd naar de kruisen die in Europa de graven van Amerikaanse soldaten markeren.

Eerdere onderzochte monumenten

Dit is niet de eerste keer dat het Hooggerechtshof zich buigt over mogelijk religieuze symbolen op openbaar terrein. In 2005 onderzocht het een monument in Texas dat door de Tien Geboden was geïnspireerd. In 2009 werd een groot kruis in de Californische woestijn onderzocht. In beide gevallen mocht het monument blijven.