<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Italiaanse pater is nieuwe overste wereldwijde franciscanen

Peter Doorakkers 15 juli 2021
image
Pater Massimo Fusarelli is de nieuwe overste van de wereldwijde franciscanen. Foto: CNS Photo - Orde der Minderbroeders

De Italiaan Massimo Fusarelli (58) is de nieuwe wereldwijde overste van de orde der minderbroeders, beter bekend als de franciscanen.

De pater werd maandag gekozen tijdens het algemeen kapittel dat de orde tot en met vrijdag houdt. Voor die vergadering zijn ruim honderd franciscanen in Rome bijeengekomen. Zij vertegenwoordigen de ongeveer 13.000 leden die de orde wereldwijd heeft. Daarmee zijn ze de op twee na grootste mannenorde in de Kerk: alleen de jezuïeten en de salesianen hebben meer leden.

Opvolger Franciscus van Assisi

Fusarelli is gekozen voor een termijn van zes jaar. Hij volgt de Amerikaan Michael Perry op, die sinds 2013 ‘minister-generaal’ was, zoals de franciscanen hun overste noemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pater Fusarelli is volgens de minderbroeders de 121e opvolger van de heilige Franciscus van Assisi, die de orde in de dertiende eeuw stichtte.

Felicitaties van de paus

De verkiezing van Fusarelli is bevestigd door kardinaal João Braz de Aviz. Hij leidt de Congregatie voor de Instituten van Godgewijd Leven en van de Gemeenschappen van Apostolisch Leven. Die Vaticaanse afdeling houdt toezicht op ordes en congregaties.

Paus Franciscus feliciteerde pater Fusarelli kort na diens verkiezing in een telegram. Daarin verzekert hij de franciscaan van zijn gebeden. “Moge de serafijnse vader, Sint-Franciscus, voor u een bemoediging zijn in het leiden van uw broeders.”

Verschillende functies

Massimo Fusarelli werd op 30 maart 1963 in Rome geboren. Hij trad in 1982 in bij de franciscanen, waar hij in 1989 zijn eeuwige geloften aflegde. In september van dat jaar werd hij priester gewijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Italiaanse franciscaan had verschillende pastorale en bestuurlijke functies in zijn orde. Zo was van 2003 tot 2009 verantwoordelijk voor de vorming van nieuwe franciscanen.

Ook was hij drie jaar lang overste van een klooster in de Romeinse wijk Trastevere, waar migranten en armen worden opgevangen en geholpen. Sinds 2020 was Fusarelli overste van de Midden- en Noord-Italiaanse franciscanenprovincie.

Franciscanen in Nederland

Nederland telt op dit moment zeven franciscanengemeenschappen. Het bestuur van de Nederlandse provincie is gevestigd bij het stadsklooster San Damiano in Den Bosch.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency, franciscanen.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.