<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Katholieke ophef rond huwelijk Britse premier Johnson

Patrick van IJzendoorn 1 juni 2021
image
De Britse premier Boris Johnson Foto: CNS Photo - Lisi Niesner, Reuters

Binnen de katholieke gemeenschap in Groot-Brittannië is wat ophef ontstaan over het ‘geheime’ huwelijk van Boris Johnson in de kathedraal van Westminster. De Britse premier trouwde daar zaterdag met de katholieke Carrie Symonds, met wie hij al anderhalf jaar verloofd was en al een kind kreeg. Johnson was twee keer eerder getrouwd.

Vrijwel niemand was van het huwelijk op de hoogte gesteld. Zelf medewerkers van de kathedraal wisten niet wat er stond aan te komen toen de kerk zaterdag rond het middaguur opeens werd ontruimd. Bezoekers kregen te horen dat het een lockdownmaatregel was.

Korte tijd later werd het huwelijk voltrokken, in aanwezigheid van dertig vrienden en familieleden. Johnson werd hiermee de eerste ‘PM’ in tweehonderd jaar die tijdens zijn premierschap in het huwelijksbootje stapte.

Anglicaan geworden

Pas in de loop van de dag kreeg de Britse pers in de gaten wat er was gebeurd. Verbazing wekte vooral de locatie. Boris Johnson werd katholiek gedoopt, volgens de wens van zijn moeder. Na de scheiding van zijn ouders liep hij tijdens zijn tienerjaren echter over naar de anglicaanse staatskerk. Dat maakt een politieke carrière iets gemakkelijker.

Priester Alexander Lucie-Smith vroeg zich af waarom Johnson na zijn overloop naar de Church of England nog welkom was in de katholieke Kerk: “Ik vind het moeilijk om te geloven dat je niet automatisch wordt geëxcommuniceerd als je anglicaan wordt.”

Lucie-Smith werd gecorrigeerd door zijn collega Gary Dench, die opmerkte: “Zijn vormsel in de anglicaanse gemeenschap doet niets af aan het feit dat hij gewoon katholiek is gebleven.”

Eerdere huwelijken

Voor meer opschudding zorgden zijn twee eerdere huwelijken die op de klippen waren gelopen. De Rome-correspondent van The Tablet, Christopher Lamb, zei tijdens een interview op de BBC-radio dat nogal wat Britse katholieken zich zullen hebben afgevraagd waarom sommige gescheiden mensen in de kerk mogen trouwen en anderen niet. Ook enkele priesters suggereerden dat er met twee maten is gemeten.

Het gemor dat de 56-jarige premier is voorgetrokken omdat hij rijk en bekend is, gaat echter niet op. Zijn vorige huwelijken werden niet in de katholieke Kerk gesloten en zijn waarschijnlijk volgens de gangbare procedure onderzocht en op grond daarvan ongeldig verklaard. Daarna stond niets hem in de weg om in de kerk te trouwen met de katholieke Symonds.

Eerder al werd hun zoontje Wilfred gedoopt in dezelfde kathedraal, die op loopafstand ligt van Johnsons ambtswoning aan 10 Downing Street.

Voor elke zondaar een toekomst

Op het gemor in katholieke kringen na, is er overigens weinig ophef geweest over het feit dat een Britse premier katholiek is getrouwd. In vroegere tijden zou dat bepaald anders zijn geweest. Tony Blair, eveneens getrouwd met een katholiek, trad pas na zijn premierschap toe tot de katholieke Kerk.

Dat Johnson bekend staat als rokkenjager, blijkt al evenmin een probleem te zijn. In The Daily Telegraph, een krant met een katholiek karakter, verscheen een brief van een Ierse lezeres die schreef dat Rome een goed thuis is voor Boris Johnson: “Toen Oscar Wilde gevraagd werd naar zijn eigen late toetreding tot het katholicisme, zei hij zich aangetrokken voelde tot een Kerk waar ‘elke heilige een verleden heeft, en elke zondaar een toekomst’.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.