<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Leren van kerken in Azië en Afrika: hoe de synodale geest ook na de synode voort kan leven

Carol Glatz - CNS 20 oktober 2023
image
Aartsbisschop Gintaras Grušas van Vilnius, Litouwen, tijdens de persbriefing van de bisschoppensynode op 20 oktober. Foto: CNS - Lola Gomez

Deelnemers aan de synode staan binnenkort voor de uitdaging om de synodale manier van luisteren en overleggen, die ze ervaren op de synode over synodaliteit, mee te nemen naar hun eigen plaatselijke kerken. Kerkgemeenschappen in Azië en Afrika kunnen daarbij als voorbeeld dienen, zo klonk het bij de synodebriefing van 20 oktober.

“We raken als mensen allemaal verzeild in onze gewoonten en onze sleur en je moet heel bewust zeggen: ‘We gaan het nu anders doen’”, aldus aartsbisschop Gintaras Grušas van Vilnius, Litouwen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Voor jezelf kun je dat misschien doen. Als je een heel bisdom of een hele natie of een heel continent probeert mee te krijgen, vergt dat veel meer werk”, zei de aartsbisschop, die ook voorzitter is van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE).

Gevolgen pandemie

Aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi van Tokio beaamde dat. De extra moeilijkheid in Japan is volgens hem dat de gevolgen van de pandemie er nog steeds merkbaar zijn. “De mensen zijn nog steeds bang, vooral de ouderen zijn bang, dus we hebben niet veel gelegenheid om de mensen samen te brengen om dit synodale proces samen voort te zetten.”

“Verwelkom eerst alle mensen. Zeg: doe je schoenen uit, kom binnen, laten we praten over je leven”

Ook zijn “Aziatische landen echt heel klerikaal; nog steeds beslissen de geestelijken”, zei hij. “Ik denk dat we veel meer leken moeten betrekken bij de besluitvorming van de kerk.”

Geest van gastvrijheid

De aartsbisschop, die ook secretaris-generaal is van de Federatie van Aziatische Bisschoppenconferenties, zei dat hij zich ook in wil spannen om de Aziatische geest van gastvrijheid in het kerkelijk leven te introduceren.

image
Aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi van Tokio. Foto: CNS - Lola Gomez

Hun cultuur van een warm welkom vraagt dat mensen hun schoenen uittrekken “en vrij zijn van het dagelijkse leven, vrij zijn van de dagelijkse zorgen, en dan je huis binnengaan”, zei hij. “Het is waar dat onze structuur echt de westerse structuur is, natuurlijk, de katholieke Kerk”, zei hij, maar het is mogelijk om “onze geest van gastvrijheid te introduceren in de parochieactiviteiten.”

“Verwelkom eerst alle mensen. Zeg: doe je schoenen uit, kom binnen, blijf niet buiten staan, maar kom binnen in mijn huis en laten we praten over je leven.”

Jonge Afrikaanse kerken

De Ierse zuster Mary Barron, overste van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van de Apostelen en voorzitter van de Internationale Unie van Algemeen Oversten, zei tegen verslaggevers: “We moeten meer luisteren naar de opkomende kerken, de jongere kerken, waar participatie nog veel vanzelfsprekender is.”

“In Afrika worden gelovigen van meet af aan uitgedaagd om missionaire leerlingen te zijn”

Ze vergeleek haar ervaring uit Ierland, waar het christendom al sinds de vijfde eeuw bestaat, met haar missiewerk in Oost-Afrika. Een parochie daar, zei ze, had slechts twee priesters voor een gebied dat bijna half zo groot was als Ierland.

Levendig

Het was een “zeer levendige geloofsgemeenschap”, zei ze, en haar rol als begeleider van jongeren en vrouwengroepen in de parochie was een synodaal proces. “We luisterden naar elkaar, de beslissingen werden samen genomen.” Dat straalde ook uit naar de bredere parochie en het gehele bisdom, vertelde ze.

image
Zuster Mary Barron. Foto: CNS - Lola Gomez

“Ik denk dat een van de voordelen in de jongere kerken is dat veel mensen als volwassenen tot het geloof komen. Ze worden daarom van meet af aan uitgedaagd om missionaire leerlingen te zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.