fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Liefde komt op de eerste plaats, zegt paus in brief over Franciscus van Sales

Cindy Wooden - Catholic News Service 28 december 2022
image
Een beeltenis van de heilige Francis van Sales is te zien in gebrandschilderd glas in de Caldwell Kapel op de campus van de Katholieke Universiteit van Amerika in Washington. Foto: CNS - Tyler Orsburn

De belangrijkste vraag die een christen zich kan stellen bij het nemen van een beslissing in het leven is “waar de grootste liefde te vinden is”. Dat schrijft paus Franciscus in een brief ter gelegenheid van de 400e sterfdag van de heilige en kerkleraar Franciscus van Sales.

Nadenkend over de nalatenschap van Franciscus van Sales (1567-1622), zegt paus Franciscus ervan overtuigd te zijn dat de “flexibiliteit en vooruitziende blik van de Franse heilige ons veel te zeggen hebben”, vooral bij het erkennen van de reële zorgen van gewone mensen en bij het beoordelen van geloof door liefde.

Vrij van wereldsheid

De brief van de paus is getiteld Totum Amoris Est (‘Alles gaat om de liefde’) en werd door het Vaticaan vrijgegeven op 28 december, de 400e sterfdag van Franciscus van Sales. De historische naamgenoot van de paus was bisschop was Genève, Zwitserland, en een productief schrijver, onder meer van traktaten die hij onder de deuren van de huizen van mensen schoof.

“Franciscus van Sales daagt ons uit om de overdreven zorg voor onszelf, voor onze structuren en voor wat de samenleving van ons vindt, opzij te zetten”

Volgens de paus heeft deze heilige de Kerk van vandaag nog steeds veel te leren. “We worden uitgedaagd om een kerk te zijn die naar buiten is gericht en vrij is van alle wereldsheid, zelfs als we in deze wereld leven, het leven van mensen delen en met hen meereizen in aandachtig luisteren en aanvaarding”, zo schrijft de paus. “Dat is wat Franciscus van Sales deed toen hij met behulp van Gods genade de gebeurtenissen van zijn tijd onderscheidde.”

Nieuwe benadering

Franciscus van Sales daagt ons uit “om de overdreven zorg voor onszelf, voor onze structuren en voor wat de samenleving van ons vindt, opzij te zetten en in plaats daarvan te kijken naar de werkelijke geestelijke behoeften en verwachtingen van onze mensen”, aldus de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De heilige bisschop ontwikkelde een nieuwe benadering van geestelijke begeleiding, stelt de paus. “Het was een methode die alle hardheid afzwoer en de waardigheid en gaven van een vrome ziel, ongeacht haar zwakheden, volledig respecteerde.”

Geroepen tot heiligheid

Zoals het Tweede Vaticaans Concilie 350 jaar later zou leren, schrijft de paus, wist de heilige Franciscus van Sales dat ieder mens geroepen is tot heiligheid en dat die roeping specifiek is voor elke persoon en zijn of haar talenten, tekortkomingen en levensstaat.

“Belangrijker dan elke vorm van nutteloze starheid of zelfingenomenheid”, schrijft paus Franciscus, moedigde de heilige Franciscus van Sales de gelovigen aan “om op elk moment, bij elke beslissing, in elke situatie in het leven, te blijven vragen waar de grootste liefde te vinden is.”