fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Nieuwe voorzitter Caritas Internationalis: ‘In de frontlinie staan voor kwetsbaren’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 mei 2023
image
De Japanse aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi (64) is de nieuwe voorzitter van Caritas Internationalis. Foto: Caritas Internationalis

De Japanse aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi (64) is de nieuwe voorzitter van Caritas Internationalis. De Algemene Vergadering koos hem afgelopen zaterdag als dertiende voorzitter van de koepelorganisatie voor katholieke liefdadigheidsinstellingen.

Kikuchi neemt het stokje over van Pier Francesco Pinelli, die de organisatie sinds november 2022 tijdelijk aanstuurde. Paus Franciscus ontsloeg toen de gehele top vanwege falend leiderschap. Ook kardinaal Luis Tagle moest zijn taken neerleggen. Zijn tweede termijn als voorzitter van Caritas Internationalis zou afgelopen weekend afgelopen zijn.

Diverse functies

De aartsbisschop is voor een termijn van vier jaar aangesteld bij Caritas Internationalis, waarbinnen Kikuchi al lange tijd diverse functies bekleedde.

In 1995 begon hij als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp in Bukavu, een stad in de Democratische Republiek Congo. Al snel stroomde hij door naar de leiding van Caritas Japan. Van 1999 tot 2004 was hij er directeur. Drie jaar later startte hij er als voorzitter, iets wat hij tot vorig jaar volhield.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de tussentijd – van 2011 tot 2019 – was hij ook nog de voorzitter van Caritas Azië. In diezelfde periode was hij daarnaast ook lid van de medezeggenschapsraad.

Op dit moment heeft hij naast zijn functies voor Caritas ook taken als voorzitter van de Japanse bisschoppenconferentie en als secretaris-generaal van de Federatie van Aziatische Bisschoppenconferenties.

‘Samen op weg’

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering op vrijdag zei aartsbisschop Kikuchi: “Caritas moet in de frontlinie staan om de armen en kwetsbaren te ontvangen, te begeleiden, te dienen en te verdedigen. Deze missie moet worden nageleefd en alle aandacht van de leden van de organisatie opeisen.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik zou graag degene willen zijn die de hele organisatie leidt om samen met de secretaris-generaal deze belangrijke missie van de Kerk te vervullen”, vervolgde hij. “Allen worden uitgenodigd om samen op weg te gaan.”