<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Norbertijnen krijgen bij hun 900-jarig bestaan een brief van de paus

Sanne Gerrits 11 juni 2021
image
Een processie van norbertijnen in de VS. Foto: CNS photo - courtesy St. Michael's Abbey

“Iedereen moet het evangelie verkondigen, maar vooral priesters, wier leven in overeenstemming moet zijn met de boodschap die ze onderwijzen”, zo schreef paus Franciscus in een brief ter gelegenheid van de 900-jarige bestaan van de stichting van de abdij van Prémontré door de heilige Norbertus.

Ook de norbertijnen in Nederland en België vieren dit bijzondere jubileum op gepaste wijze.

Levensstijl

De brief van paus Franciscus was gericht aan pater Jos Wouters, abt-generaal van de orde van de norbertijnen, en was gedateerd 6 juni, de herdenking van Sint-Norbertus.

Deze heilige uit de 11e tot 12e eeuw, aldus de paus, “gaf zijn leven aan het hof op en besloot ‘solo Christo Duce‘ te leven (met alleen Christus als mijn leider), waarbij hij een levensstijl omarmde die was geïnspireerd door de apostelen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De gemeenschappen van uw orde hebben dit erfgoed omarmd en hebben negen eeuwen lang hun missie uitgevoerd in de geest van de regel van Sint-Augustinus, in trouw aan meditatie en prediking van het evangelie, voortbouwend op het eucharistische mysterie, de bron en het hoogtepunt van het leven van de Kerk”, aldus Franciscus.

Liefde voor de eucharistie

“Dat sprak mij ook bijzonder aan bij Norbertus”, vertelt pater Benny Berrens, norbertijn bij de abdij van Postel. “De combinatie van het beschouwende leven en het apostolische leven. Maar ook zijn liefde voor de eucharistie. Voor Norbertus was de dagelijkse eucharistie het hart van het kerkelijke leven en het gemeenschapsleven. Daardoor kon hij Christus overal en in iedereen herkennen. En dat was in die tijd niet zo gebruikelijk. Priesters vierden toen soms maar vier keer per jaar de Mis.”

De heilige stichtte zijn orde, met zijn liefde voor de eucharistie, Maria en de Kerk, aan het begin van de grote hervormingsbeweging van de 12e eeuw in Europa.

Gemeenschapsleven

Tegenwoordig zijn er meer dan 1.300 leden van de orde, waaronder priesters, zusters, broeders, diakens en novicen. Ze leiden een gemeenschappelijk leven in priorijen en abdijen volgens de regel van Sint-Augustinus en actieve betrokkenheid bij lokale gemeenschappen. In Nederland en België zijn er abdijen rond Berne, Sint-Catharinadal, Grimbergen, Park in Heverlee, Tongerlo, Averbode, Postel, Leffe, Veerle-Laakdal en Hélécine.

“Wij leven een ‘vita mixta’ waarbij vele kringen om ons heen staan”
- Norbertijner abt Denis Hendrickx

De paus moedigde hen aan om zich altijd door het evangelie te laten leiden en naar God en hun broeders en zusters te luisteren.

Groot jubileumjaar

“Er stond internationaal een groot jubileumjaar gepland van 2020 tot 2022”, vertelt abt Denis Hendrickx van Berne. “Met onder andere een grote tentoonstelling in Praag, Maagdenburg en Leuven. De eerste ging niet door om de bekende redenen, de twee gedeeltelijk en de derde binnenkort onder restricties”, zegt de abt.

Lees ook: Bidden en werken in heilige voetsporen

In Katholiek Nieuwsblad deze week een artikel over en tentoonstelling, een boek én een glossy bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnen.

Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Daarnaast organiseerden alle abdijen afzonderlijk een heel jaarprogramma. “Daarvan is het eerste half jaar compleet weg”, vertelt Hendrickx met spijt. Hij is wel ingenomen met de brief van de paus, verstuurd op het feest van Norbertus. Het feest voor de Nederlandse norbertijnen is nu verplaatst naar 28 augustus, het feest van Sint Augustinus, “onze regelvader”.

Betrokken leken

“Het einde van de brief spreekt mij aan, waarin de paus zijn ‘proficiat’ uitspreekt met alle leken die bij ons betrokken zijn. Wij leven een ‘vita mixta’ waarbij vele kringen om ons heen staan.” Voor alle kringen zijn er feestelijkheden georganiseerd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er komt bijvoorbeeld een grote abdijmarkt (12 september), waarbij de mediatak en de brouwerij van de abdij zich presenteren, samen met allerlei andere kloostergemeenschappen die producten aanbieden. In de herfst volgen een concert, twee inhoudelijke bijeenkomsten en een samenkomst van Nederlandse religieuzen.

Combinatie verkondiging en leven

“Vandaag meer dan ooit”, schreef de paus, “is de verkondiging van het Goede Nieuws noodzakelijk en vereist van iedereen, vooral van priesters, een genereus engagement en, meer nog, een sterke samenhang tussen de verkondigde boodschap en de persoonlijke en het gewone leven.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.