<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Pan-Afrikaanse top pleit voor inclusiviteit en diversiteit

Sanne Gerrits 10 december 2019
image
Pelgrims uit Senegal wachten op de paus in Rome, in september. De Kerk in Afrika groeit; volgens schattingen zal in 2025 wereldwijd 1 op de 6 katholieken Afrikaan zijn - zo'n 230 miljoen mensen. (Foto: CNS photo/Remo Casilli, Reuters)

Hoewel het Afrikaanse continent de hoogste katholieke groeicijfers kent, is dit enkel “een groei in aantal, wanneer het niet vertaald wordt naar middelen van bevrijding”. Dat stelt het slotdocument van het grote pan-Afrikaanse congres over theologie, maatschappij en pastoraal leven, dat onlangs in Nigeria werd gehouden.

“Het koninkrijk van God groeit niet simpelweg in getallen”, zegt het document. “Het groeit in liefde, geloof en hoop. Deze groei transformeert gemeenschappen, culturen en tradities.”

‘Spirituele long’

Een comité van vier theologen stelde het document op, na de conferentie die van 5 tot en met 8 december plaatsvond op het Bigard Memorial Seminary in Enugu, Nigeria. Tachtig gedelegeerden vanuit heel Afrika spraken daar over concrete wegen om “de hoop en dromen van ons volk te realiseren” in de hoop dat Afrika de “spirituele long” van de Kerk en wereld kan worden.

image
Deelnemers aan de pan-Afrikaanse top in Enugu, Nigeria. (Foto: Crux / Christopher White)

Het congres werd gehouden om de 50e verjaardag te vieren van het Symposium van de Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar. Daarbij was het de 25e en 10e verjaardag van de wereldwijde synodes over de Kerk in Afrika. De deelnemers namen zich daar voor iedere twee jaar bij elkaar te komen om de vooruitgang van de doelen van het congres te evalueren.

Afrikaanse context

Het slotdocument zocht naar inclusiviteit van alle stemmen en riep op tot een diepere theologie die de werkelijkheid weerspiegelt vanuit de Afrikaanse culturele context. Seks, de rol van vrouwen en hiërarchische structuren worden vaak als taboe beschouwd in Afrika.

Het document riep op het subsidiariteitsbeginsel te omarmen bij het formuleren en toepassen van theologie. Er kan geen discussie over de rol van vrouwen in de Kerk zijn, zonder dat zij daarbij aanwezig zijn, er kan niet over armoede gesproken worden, zonder hen die dit ervaren hebben, stelt het document volgens nieuwssite Crux, die uitgebreid verslag deed van het congres.

‘Narratieven van uitsluiting’

“Subsidiariteit geldt in gelijke mate voor de hedendaagse diversiteit aan menselijke ervaringen, vooral van hen die vergeten worden en zij die aan de zijlijn staan doordat hun levens worden geframed door narratieven van uitsluiting, zoals seksuele minderheden, gehandicapten, hertrouwd-gescheiden mensen, migranten en vluchtelingen”, aldus het slotdocument.

Daarbij riep het document op tot een gesprekstheologie. Paus Franciscus heeft leiders van de Kerk opgeroepen “te ruiken naar de schapen”, het leiderschap binnen de Kerk te delen en “klerikale, hiërarchische en patriarchale structuren en systemen” af te wijzen.

“We zijn toegewijd aan een transformatieve theologische praktijk van ontmoeting, nederigheid en hoop die alle grenzen doorbreekt van klasse, ras, sekse, nationaliteit, geloofsovertuiging en alle buitensluitende categorieën”, sluit het document af.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.