<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus aanvaardt ontslag van pro-Catalaanse Spaanse bisschop

KN Redactie 24 augustus 2021
image
Mgr. Xavier Novell Foto: bisdom Solsona

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de Spaanse bisschop Xavier Novell Gomà van Solsona (52), die zich eerder voorstander toonde van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Dat maakte het Vaticaan maandag bekend. Bisschop Novell is een van de jongste bisschoppenvan Spanje. Paus Franciscus heeft bisschop Romà Casanova Casanova van Vic benoemd tot apostolische administrator van het bisdom.

Uit vrije wil

In een verklaring die kort na de bekendmaking van het ontslag van Noveel werd uitgegeven, stelt de Spaanse bisschoppenconferentie dat Novell “uit vrije wil” zijn ontslag aan de paus zou hebben aangeboden, uit “strikt persoonlijke” overwegingen.

Dat is in lijn met het kerkelijk recht, dat voorschrijft dat een bisschop op grond van ziekte of andere ernstige redenen geacht wordt zijn ontslag aan te bieden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onduidelijkheid rond aftreden

Bischop Novell heeft zijn beslissing genomen na een tijd van reflectie, onderscheiding en gebed, aldus de Spaanse bisschoppen.

De Spaanse katholieke nieuwssite VidaNueva verbindt de onduidelijkheid rondom zijn aftreden met de pro-Catalaanse steun die de jonge bisschop eerder uitte.

Catalaanse referendum

Novell kwam onder meer op voor Catalaanse politici die door een Spaanse rechtbank werden veroordeeld tot een gevangenisstraf, wegens de rol die zij speelden in het conflict rondom de Catalaanse onafhankelijkheid.

Ook ging hij in 2017 stemmen tijdens het illegale onafhankelijkheidsreferendum dat toen werd georganiseerd.

(Bronnen: CNS, VidaNueva)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.