<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Paus Franciscus komt aan in de sportarena van Abu Dhabi voor de openluchtmis (Foto: Paul Haring - CNS)
Wereldkerk

Paus Franciscus bemoedigt christenen in Abu Dhabi

Benoit Lannoo 6 februari 2019

Tijdens de slotviering van zijn bezoek aan Abu Dhabi toonde paus Franciscus zich van zijn herderlijke kant. Na anderhalf dag met de islam te hebben gedialogeerd, ging alle aandacht nu naar de expats in de Verenigde Arabische Emiraten.

Net zoals Dubai of de andere grote steden in de Golfstaten, biedt Abu Dhabi wie nader toekijkt een bevreemdende ervaring. Alles is er rustig, netjes, veilig en verzorgd. De lokale Arabische bevolking wordt er immers in de watten gelegd door expats. Sommige onder hen komen uit Westerse landen en leven zelf ook een luxueus bestaan.

‘Dirty jobs’

Maar anderen komen uit allerlei Aziatische landen. Zij doen de ‘dirty jobs’. Bouwvakkers, kelners, taxichauffeurs, schoonmaakpersoneel: het zijn allemaal Bengali, Indiërs, Pakistani, Sri Lankanen, noem maar op. Zowat één van die ruim acht miljoen gastarbeiders zijn christenen, uit de Filipijnen, Libanon, Nigeria, enzovoort. Ze delen met hun boeddhistische of hindoe- of moslimcollega’s de geloofsvrijheid waar het dezer dagen in Abu Dhabi om te doen was.

“Het is voor jullie ongetwijfeld niet makkelijk om zo ver van huis te leven”
- Paus Franciscus tegen christelijke gastarbeiders in Abu Dhabi

Maar zij delen ook het harde en onzekere bestaan van lageloonslaven. Ze huizen met tientallen op kamers in woonkazernes buiten de stad en komen alleen in werkplunje naar Abu Dhabi of Dubai of om er hun respectievelijke uniformpjes aan te trekken en aan de slag te gaan.

Witgele vlaggetjes, t-shirts en petjes

Gisteren was echter een – niet eens extra, want enige – feestdag; ze hadden uitzonderlijk vrij… voor de pontificale eucharistieviering in de sportarena van Abu Dhabi. “Pope Francis! Pope Francis! Pope Francis!” scandeerden ze toen de Heilige Vader in een open wagen Zayed Sports City voor een lange begroetingsronde binnenreed. De expats spreken er allemaal Engels, het is de courante voertaal in dit Arabischtalige land.

(Tekst gaat door onder de fotogalerij – gebruik de pijltjes om te bladeren.)

De openluchtmis met paus Franciscus in Abu Dhabi (Foto's: Paul Haring - CNS)

Op elk zitje werd met witgele vlaggetjes gezwaaid en vrijwel iedereen droeg bijpassend T-shirt en petje met het logo van het pausbezoek. Allemaal op kosten van de Arabische sjeiks. De security maakte zich betrekkelijk weinig zorgen, want als een man in lang wit gewaad met een ‘guthrah’ met een zwart koord op het hoofd gebiedt niet naar de dranghekkens te komen, deinzen de expats in Abu Dhabi eerbiedig achteruit.

Woestijnmonnik

“Het is voor jullie ongetwijfeld niet makkelijk om zo ver van huis te leven en om de affectie van jullie geliefden te missen.” Uit zijn homilie bleek dat Franciscus weet hoe hard het leven van de christenen in de Verenigde Arabische Emiraten is.

En toen verwees de paus naar de verzoeking van de heilige abt Antonius. In het levensverhaal van de grondlegger van het woestijnmonnikendom wordt beschreven hoe Antonius alles in de steek liet om de Heer te vinden, maar dat hij in de woestijn vreselijke beproevingen moest doorstaan. Eenmaal de beproevingen overwonnen, vertelt de paus, vroeg Antonius zich luidop af: “Waar was je, Heer? Waarom heb je mij toen niet bevrijdt?” En hij hoorde Jezus antwoorden: “Maar ik was er, Antonius.”

“Jullie zijn als een koor dat harmonieus zingt in verschillende stemmen”
- Paus Franciscus tegen christelijke gastarbeiders in Abu Dhabi

“Ook als we het moeilijk hebben en denken in de steek gelaten te zijn, laat de Heer ons niet in de steek”, aldus paus Franciscus. “Hij stapt met ons mee door de woestijn, hij kan zelfs door de woestijn wegen banen, zoals Jesaja het ons al leerde.”

Diversiteit

Paus Franciscus had in zijn homilie ook bemoedigende woorden voor de apostolische vicaris van Zuid-Arabië, de Zwitserse kapucijn Paul Hinder. Hinder bestempelt zichzelf wel eens als een ‘bisschop van migranten’.

“Jullie zijn als een koor dat harmonieus zingt in verschillende stemmen. Jullie zijn zo verscheiden, met jullie tientallen nationaliteiten en talen.” Zelfs de liturgische riten van de gemeenschap van Mgr. Hinder zijn uiteenlopend, want er zijn ook maronitische, koptische en Armeense katholieken in de Verenigde Arabische Emiraten.

“De Heilige Geest houdt van zo’n diversiteit”, zei de paus, en probeert ze steevast nog meer in harmonie te brengen. Ik herinner mij hoe jullie bisschop Hinder mij ooit zei dat hij zich niet alleen jullie herder voelde, maar dat jullie, door jullie voorbeeldige co-existentie, ook voor hem herder zijn.” Franciscus kent de geur van zijn schapen, ook al leven ze in de verre Golfstaten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.