fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus Franciscus bevordert heiligverklaringsproces van zuster Lucia van Fatima

Courtney Mares - CNA 22 juni 2023
image
Lucia Dos Santos als jong meisje en later als zuster. Foto: CNA

Paus Franciscus heeft zuster Lucia dos Santos, het oudste kind dat getuige was van de verschijningen in Fatima, eerbiedwaardig verklaard – een belangrijke stap op weg naar haar heiligverklaring.

In een decreet dat op 22 juni werd ondertekend, erkende de paus Lucia’s heldhaftige deugdzaamheid en verklaarde hij haar “eerbiedwaardig”. De Kerk moet nu een wonder goedkeuren dat aan haar voorspraak wordt toegeschreven voordat ze zalig verklaard kan worden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus heeft de twee andere Fatima-zieners, Jacinta en Francisco Marto, al in 2017 heilig verklaard. De twee herderskinderen, die stierven toen ze respectievelijk 10 en 11 jaar oud waren, zijn de jongste niet-martelaren die ooit heilig verklaard werden.

Enige die Maria hoorde spreken

Lucia, die 10 jaar oud was ten tijde van de Mariaverschijningen in 1917, overleefde de andere zieners tientallen jaren en werd 97 jaar oud.

Ze bracht de laatste 50 jaar van haar leven door in een karmelietenklooster in Coimbra, Portugal. Als enige Fatima-zieneres die de Maagd Maria heeft horen spreken tijdens de reeks verschijningen in Fatima, hebben haar geschreven memoires een belangrijk verslag gegeven van de boodschap van Fatima.

Bezoek aan Fatima

De zaak voor de heiligverklaring van Lucia begon in 2008, drie jaar na haar dood, nadat Benedictus XVI dispensatie had verleend voor de gewoonlijk vereiste wachtperiode van vijf jaar. Meer dan 15.000 brieven, getuigenissen en andere documenten werden verzameld tijdens de diocesane fase van haar zaak, die in 2017 werd afgesloten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus is van plan om Fatima deze zomer te bezoeken wanneer hij naar Portugal reist voor Wereldjongerendag. De paus zal de ochtend van 5 augustus doorbrengen in het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Fatima, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Lissabon, waar hij de rozenkrans zal bidden met zieke jongvolwassenen in de verschijningskapel van het heiligdom.

Andere eerbiedwaardigen

In het decreet dat werd uitgevaardigd door het Vaticaanse Dicasterie voor de Heiligverklaringen, keurde paus Franciscus ook het martelaarschap goed van Manuel González-Serna Rodríguez en 19 metgezellen die werden gedood “uit haat tegen het geloof” tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936.

De paus erkende ook de heldhaftige deugd van vier andere Dienaressen van God, waaronder Moeder Maria Lange (1789-1882), die vanuit Cuba naar de Verenigde Staten emigreerde en de eerste Afro-Amerikaanse religieuze congregatie stichtte.

Met het decreet werden ook de Braziliaanse aartsbisschop Antonio de Almeida Lustosa (1886-1974), de Italiaanse franciscaanse pater Antonio Pagani (1526-1589) en de Italiaanse zuster Anna Cantalupo (1888-1983) eerbiedwaardig verklaard.