<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

Paus: ‘De WJD laten zien dat een andere wereld mogelijk is’

KN Redactie 10 augustus 2023
image
Paus Franciscus groet de jongeren tijdens het slotweekend van de WJD in Lissabon. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens de algemene audiëntie van 9 augustus blikte paus Franciscus terug op zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in Lissabon.

Deze eerste Wereldjongerendagen na de pandemie werden door iedereen gezien als een Godsgeschenk. Deze dagen hebben zoveel jongeren uit alle delen van de wereld weer aangezet om elkaar en Jezus te ontmoeten. We weten dat de coronapandemie veel invloed heeft gehad op het sociale leven: isolatie leidde vaak tot afsluiting, en vooral jongeren hebben dit gevoeld.

Met deze WJD heeft God een ‘zetje’ in de tegenovergestelde richting gegeven: het was een nieuw begin van de grote pelgrimstocht van jongeren over de continenten, in Christus’ naam. Het is geen toeval dat dit in Lissabon gebeurde, een stad die symbool staat voor de grote ontdekkingen over zee.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maria laat ons nooit wachten

Deze Wereldjongerendagen stonden in het teken van Maria’s bezoek aan haar nicht Elisabet. In het Evangelie staat: “Maria reisde met spoed” (Lc. 1,39). Ik houd ervan om dit aspect van Maria te benoemen: ze reisde “met spoed”, zij die ons nooit laat wachten omdat zij de moeder van ons allen is.

Zo leidt Maria vandaag de jongeren naar Jezus. Zoals ze al een eeuw geleden deed in het Portugese Fatima, toen ze zich tot drie kinderen wendde en hun een boodschap van geloof en hoop voor de Kerk en de wereld toevertrouwde.

“Waar jongeren zijn, daar is vreugde”

Daarom ben ik tijdens de Wereldjongerendagen ook teruggekeerd naar Fatima, en samen met enkele zieke jongeren heb ik God gevraagd om de wereld te genezen van de ziekten van de ziel: trots, liegen, vijandigheid, geweld. Ik heb gebeden voor vrede, want er zijn zoveel oorlogen overal ter wereld.

Feestelijke sfeer

De jongeren zijn in grote getalen en met veel enthousiasme naar Lissabon gekomen. Ik heb ze ontmoet, sommige van hen hebben veel problemen. Het was geen vakantie, geen toeristische reis, en ook geen spiritueel evenement op zichzelf; de Wereldjongerendagen zijn een ontmoeting met de levende Christus via de Kerk.

En het klopt: waar jongeren zijn, is vreugde. Mijn bezoek aan Portugal werd omgeven door de feestelijke sfeer van deze golf van jongeren. Ik dank God hiervoor, vooral als ik aan de Kerk van Lissabon denk, die, in ruil voor de grote inspanning die ze heeft geleverd, nieuwe energie zal ontvangen om met apostolische passie opnieuw de netten uit te werpen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Luisteren naar de jongeren

Terwijl er wordt gevochten in Oekraïne en andere delen van de wereld, hebben de Wereldjongerendagen aan iedereen laten zien dat een andere wereld mogelijk is: een wereld van broeders en zusters, waar de vlaggen van alle volken samen wapperen, naast elkaar, zonder haat, zonder angst, zonder afsluiting, zonder wapens!

De boodschap van de jongeren was duidelijk: zullen de ‘groten der aarde’ luisteren? Ik vraag me af: zullen ze dit jonge enthousiasme voor vrede beluisteren? Het is een parabel voor onze tijd, en zelfs vandaag de dag zegt Jezus: “Wie oren heeft om te horen, hij luistere” (Mc. 4,9)., Laten we hopen dat de hele wereld naar deze jongeren zal luisteren! (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.