Met een zonovergoten slotmis zijn de Wereldjongerendagen in Lissabon afgesloten. Paus Franciscus zond de meer dan een miljoen aanwezigen terug naar huis met een hoopvolle boodschap: “Jongeren zijn in staat om muren en vooroordelen af te breken.”
Niet alle pelgrims ogen nog even fris na de nacht op het gras van het Campo da Graça – het Veld van Genade – te hebben doorgebracht, maar voor het begin van de slotmis, waarvoor zeker anderhalf miljoen mensen zijn toegestroomd, wordt de slaap gauw uit de ogen gewreven.
Alle priesters – naar schatting zijn het er duizenden, inclusief honderden bisschoppen – hebben allemaal een speciale kazuifel aan. De WJD-kazuifels (een kazuifel is het kledingstuk dat een priester tijdens de Mis over alle andere kledij heen draagt) zijn wit en versierd met drie golvende strepen.
Die strepen stellen de wegen voor die pelgrims naar de Wereldjongerendagen hebben afgelegd. De groene en rode strepen verwijzen naar de nationale kleuren van Portugal, terwijl de gouden streep een verwijzing is naar hoe de Heilige Geest de weg verlicht.
In zijn overweging – deze keer houdt hij zich wel aan de geplande tekst – blikt paus Franciscus alvast vooruit naar de tijd na de Wereldjongerendagen. “Hoe mooi was het om deze ervaring met Jezus en met elkaar te delen?” vraagt hij zich af. “Maar in de nasleep van deze dagen vol genade moeten we ons afvragen: wat nemen we mee naar huis, wat onthouden we als we ons gewone leven weer oppakken?”
Paus Franciscus stelt drie taken voor: als een licht schijnen, luisteren en niet bang zijn. Schijnen als een licht betekent volgens hem niet dat je jezelf in de spotlights moet zetten of dat je “het perfecte plaatje” moet uitstralen. “Nee”, zegt de paus, “we stralen wanneer we Jezus in ons hart toelaten en leren lief te hebben zoals Hij dat doet.”
Fotogalerij – gebruik de pijltjes om te navigeren.
“We moeten onze naasten liefhebben, niet alleen als ze het met ons eens zijn, maar ook als ze ons niet goed behandelen. Met het licht van Jezus is dat mogelijk”, aldus de paus. “Jongeren zijn tot dergelijke liefde in staat en kunnen daarmee muren en vooroordelen afbreken.”
Daar hoort ook luisteren naar Jezus bij, want Hij heeft “woorden van eeuwig leven” voor ons, gaat de paus verder. “Wat we in ons leven nodig hebben, is niet roem, succes of geld, maar het besef dat we niet alleen zijn, dat we Jezus altijd aan onze zijde hebben en iedere dag kunnen beginnen en eindigen met de zekerheid van Gods omhelzing.”
Tot slot drukt paus Franciscus zijn toehoorders op het hart om geen angst te hebben. “Ga naar buiten en breng Gods stralende glimlach naar iedereen toe!” roept hij op. “Wees getuige van de vreugde van het geloof, van de hoop die jullie harten verwarmt en van de liefde die je aanwendt in alles wat je doet.”
“Op momenten van vermoeidheid en verleiding heb je altijd de herinnering aan de WJD en aan de genade die je deze dagen ontvangen hebt.”
- Paus Franciscus
Na de overweging van de paus vervolgt de Mis met de voorbede, die door onder meer Chinese, Arabische en Duitse jongeren wordt uitgesproken. Terwijl het altaar wordt klaargemaakt voor de heilige Communie, neemt paus Franciscus een momentje om twee jonge misdienaars met een verstandelijke beperking een omhelzing te geven.
Na de Mis bidt paus Franciscus het angelusgebed, zoals hij normaal gesproken ook thuis in Rome doet op zondag. Het angelus van de paus staat in het teken van dankbaarheid, met een “obrigado” (dankjewel) aan alle vrijwilligers, priesters, Portugese autoriteiten en anderen die de WJD mogelijk hebben gemaakt. Een groot applaus vanuit de massa laat zien dat ook alle WJD’ers hen erg dankbaar zijn voor hun inzet.
Ook staat hij stil bij enkele conflicten in de wereld. Hij noemt Oekraïne en ook Niger, waar onlangs een staatsgreep heeft plaatsgevonden. Tot slot bedankt hij ook alle jongeren en heeft hij nog wat advies voor hen: “Vergeet deze mooie momenten niet.”
“Op momenten van vermoeidheid en verleiding heb je altijd de herinnering aan de WJD en aan de genade die je deze dagen ontvangen hebt”, aldus paus Franciscus. “Vergeet deze dagen daarom niet, want jullie zijn het heilige volk van God!”
Ook drukt de paus de jongeren nog op het hart om hun grootouders niet te vergeten, “want zij zijn jullie wortels”. Ter afsluiting vraagt hij de jongeren om thuis te blijven bidden voor vrede. “Jullie zijn namelijk een teken van vrede voor heel de wereld”, zegt hij. “Een teken dat mensen met allerlei achtergronden samen kunnen komen op één plek. Jullie zijn de hoop van de wereld, dus geef niet op!”