<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus hoopt volgend jaar dan eindelijk zijn thuisland Argentinië te bezoeken

Elise Ann Allen - Crux 26 april 2023
image
Pelgrims uit Argentinië begroeten de paus tijdens zijn algemene audiëntie in de Paulus VI-hal in Rome, in december 2022. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft tegen een Argentijnse journalist gezegd dat hij van plan is volgend jaar naar zijn geboorteland te reizen. Sinds hij tien jaar geleden tot paus werd gekozen is hij – tot groeiende ergernis van vele landgenoten – niet meer in Argentinië geweest.

In een gesprek met de Argentijnse journalist Joaquín Morales Solá, sprak de paus over een bezoek aan Argentinië en zei daarover: “Ik wil volgend jaar naar het land gaan.”

Geen politieke partijdigheid

Franciscus heeft al herhaaldelijk benadrukt dat hij niet wil dat een bezoek aan Argentinië wordt aangegrepen om hem voor het een of het andere politieke karretje te spannen. Tegen Solá vertelde hij dat er geen verkiezingen gepland zijn in Argentinië in 2024, zodat hij vrij zou zijn om het land te bezoeken zonder enige politieke of partijdige connotatie.

“Ik ben al tien jaar buiten het land. Ik voel niet aan wat er momenteel in Argentinië speelt”, zo zei hij. Daarom zou het “oneerlijk” zijn als hij politieke “sympathieën of antipathieën” zou hebben.

Boze landgenoten

De in 2013 gekozen paus Franciscus is nog nooit als paus naar zijn geboorteland teruggekeerd. Dit tot ergernis van veel van zijn landgenoten, van wie velen boos zijn en kritiek op hem hebben gekregen omdat hij zijn vaderland zo lang op afstand heeft gehouden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus heeft in eerdere interviews gezegd dat hij van plan was Argentinië in 2017 te bezoeken tijdens een reis die hem ook naar Chili en Uruguay zou brengen. Maar de toenmalige president van Chili, Michelle Bachelet, vroeg hem de reis uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen van dat jaar.

Als gevolg daarvan werd de reis volgens Franciscus opnieuw gepland op een moment dat hij de stop in Argentinië niet kon maken, zodat hij uiteindelijk alleen Chili en Peru bezocht en Argentinië en Uruguay voor een andere keer overliet.

Nieuwe aartsbisschop

In zijn gesprek met Solá, waarvan de journalist zondag delen publiceerde in de Argentijnse krant La Nación, sprak de paus ook over de Kerk in Argentinië en het feit dat hij binnenkort een nieuwe aartsbisschop voor Buenos Aires zal benoemen.

Als voormalig aartsbisschop van Buenos Aires heeft Franciscus bijzondere belangstelling voor deze benoeming, en heeft hij een nauwe band met de huidige aartsbisschop van de stad, kardinaal Marco Poli, die een van de eerste benoemingen van de paus was. Poli is vorig jaar 75 jaar geworden, wat betekent dat hij de verplichte pensioenleeftijd voor kardinalen en bisschoppen heeft bereikt.

Drie sterke kandidaten

Hoewel hij geen namen noemde, zei paus Franciscus dat er “drie sterke kandidaten” zijn om Poli op te volgen.

“Ik kan niemand noemen omdat er maar één zal worden aangewezen. Ik moet rekening houden met de mening van de Vaticaanse instellingen en van de kardinalen die verantwoordelijk zijn voor die instellingen”, zei hij. “Het is niet alleen een persoonlijke beslissing.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.