fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus naar Mozambique, Madagascar en Mauritius

KN Redactie 28 maart 2019
image
Het logo van het pausbezoek naar Mozambique Foto: CNS

Paus Franciscus brengt tussen 4 en 10 september een bezoek aan de drie Oost-Afrikaanse landen Mozambique, Madagascar en Mauritius. Dat bevestigt het Vaticaan. 

Franciscus gaat in op de uitnodiging van de bisschoppen en staatshoofden van de drie landen. Het officiële programma van het bezoek is nog niet gepubliceerd. Wel is bekend dat de paus de hoofdsteden van de drie landen bezoekt: Maputo (Mozambique), Antananarivo (Madagascar) en Port Louis (Mauritius).

Logo’s

Het Vaticaan maakte ook de officiële logo’s en thema’s van het pausbezoek bekend. Voor de reis naar Mozambique luidt het thema ‘Hoop, vrede en verzoening’. Het logo toont een duif die staat voor vrede in het land, dat jarenlang gebukt ging onder een burgeroorlog. 

Voor Madagascar is gekozen voor een logo waarop de paus op de te zien, samen met enkele missionarissen en getuigen van het evangelie, die werden vermoord omwille van het geloof. Het thema luidt ‘Zaaier van vrede en hoop’. 

Aantal katholieken

Het logo van het pausbezoek naar het eiland Mauritius toont de paus voor de nationale vlag, die staat voor de verschillende ethnische groepen die op het eiland wonen. Het thema luidt ‘Pelgrim van vrede’. 

Mozambique is een voormalige Portugese kolonie, waar dertig procent van de inwoners katholiek is, veertig procent van andere christelijke denominaties en negentien procent moslim is. Ongeveer 25 procent van de Malagassiërs is katholiek. In Mauritius is ongeveer de helft van de bevolking Hindoe. Een kwart van de inwoners is katholiek, en zeventien procent is moslim. (KN/CNS)