<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Pauselijk nuntius bezoekt Medjugorje

KN Redactie 4 januari 2019
image
Verzamelde gelovigen in Medjugorje Foto: Peter Siroki ccby flickr.com

Voor het eerst is een pauselijke vertegenwoordiger voor Bosnië-Hercegovina in het Mariabedevaartsoord Medjugorje geweest, meldt Kath.net. Het bezoek komt aan de vooravond van de 75e verjaardag van de bisschop van Mostar, die de vermeende verschijningen persoonlijk als niet authentiek beschouwt.

Aartsbisschop Luigi Pezzuto was zowel op oudejaarsavond als op nieuwjaarsdag hoofdcelebrant in de parochiekerk van Medjugorje. Beide keren waren duizenden gelovigen aanwezig.

Pastorale zorg

Het bezoek moet worden gezien als teken van de bijzondere “pastorale zorg” die paus Franciscus voor Medjugorje wenst, aldus aartsbisschop Henryk Hoser. De Poolse prelaat heeft de opdracht gekregen daarop persoonlijk toe te zien. Sinds bekend werd dat de maagd Maria sinds 1981 regelmatig aan een aantal kinderen verschijnt is het Bosnische dorpje uitgegroeid tot een internationaal bedevaartsoord. Omdat zij nog steeds aan een aantal van de inmiddels volwassen zieners zou verschijnen kan de Kerk zich er niet definitief over uitspreken.

Bisschop afwijzend

De  verantwoordelijke bisschop, Ratko Peric van Mostar-Duvno, staat er net als zijn voorganger negatief tegenover. Hoewel hij het oordeel overlaat aan de Heilige Stoel heeft hij meermaals duidelijk gemaakt dat voor hem zelf vast staat dat de verschijningen niet authentiek zijn. Als Peric op 2 februari 75 wordt zal hij conform het kerkelijk recht de paus zijn ontslag moeten aanbieden.

Gebaar van erkenning

Het feit dat de pauselijk nuntius voor het eerst en in een prominente rol een bezoek heeft gebracht aan Medjugorje kan gezien worden als een gebaar van erkenning. Tegelijk heeft paus Franciscus meermaals laten blijken dat hij niet gelooft in verschijningen waarbij Maria ‘als een chef van een postkamer boodschappen rondstuurt’. Ofschoon hij daarbij nooit enige concrete plaats heeft genoemd is deze uitspraak als verwijzing naar Medjugorje opgevat.

Jaarlijks komen miljoenen mensen naar Medjugorje, waar opvallend veel bekeringen worden gemeld. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.