fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus Franciscus tegen jongeren: geef God een onvoorwaardelijk ‘ja’

Luuk van den Einden 27 juli 2023
image
Jongeren bij een vorige editie van het festival in de Bosnische bedevaartsplaats Medjugorje. Paus Franciscus heeft een boodschap geschreven aan de bezoekers van het festival, waarin hij hen oproept volledig te vertrouwen op de wil van God. Foto: Peter Siroki, ccby flickr.com

God heeft een liefdevol plan voor iedereen, vertelt paus Franciscus in zijn boodschap aan de deelnemers van het jongerenfestival in het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje. “Er is geen betere wil voor ons dan de wil van de Vader.”

Iedere zomer vindt er in het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje een jongerenfestival plaats, Mladifest genoemd. Normaal wordt het festival tussen 1 en 6 augustus gehouden, maar vanwege de Wereldjongerendagen in Portugal is het evenement in Bosnië een week vervroegd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mladifest trekt jaarlijks tienduizenden deelnemers en biedt een programma dat bestaat uit gebed, eucharistische aanbidding en dagelijkse Missen. Dit jaar vindt de vierendertigste editie plaats.

‘Liefdevol plan’

Paus Franciscus heeft een brief aan de deelnemers geschreven, waarin hij hen oproept om hun hart te openen voor de wil van God. “God heeft een liefdevol plan voor ieder van jullie”, schrijft hij. “Je hoeft niet bang te zijn voor Zijn wil, want je kunt je vertrouwen leggen in Zijn genade.”

“Gods wil is een geschenk waar geen prijs op te plakken is!” aldus de paus. Hij verwijst daarbij naar Maria en de manier waarop zij zich liet leiden door de wil van God, ondanks de moeilijkheden die ze daardoor ook tegenkwam.

“Profiteer van je jeugd om samen met de Heer de fundamenten van je bestaan te leggen, want je toekomst zal afhangen van de keuzes die je in deze jaren maakt.”
- Paus Franciscus

“Zodra ze de woorden van de engel, die haar over Jezus kwam vertellen, accepteerde, werd ze een leerling en de moeder van haar Zoon”, legt paus Franciscus uit. “Vanaf dat moment was haar leven een voortdurend antwoord op de wil van God.”

Moeilijke momenten

De paus merkt daarbij op dat we soms moeite hebben om Gods wil te begrijpen, vooral op moeilijke momenten. “Er is geen betere wil voor ons dan de wil van de Vader”, schrijft hij. “Dat is namelijk Zijn plan van liefde voor ons, dat Hij heeft bedacht met het oog op Zijn koninkrijk en ons volledige geluk.”

God, voegt paus Franciscus daaraan toe, houdt onvoorwaardelijk van ons en kent de diepten van onze harten en verlangens. Daarom spoort de paus jongeren ook aan om God hun onvoorwaardelijke “ja” te geven “als antwoord op Zijn liefde”.

‘Betere plek voor iedereen’

“Laat er in je leven geen plaats zijn voor egoïsme of luiheid”, drukt hij jongeren op het hart. “Profiteer van je jeugd om samen met de Heer de fundamenten van je bestaan te leggen, want je toekomst zal afhangen van de keuzes die je in deze jaren maakt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus sluit zijn boodschap af door jongeren aan te moedigen enthousiaste missionarissen te zijn die de vreugde van Christus uitdragen naar iedereen die lijdt of zoekende is. “Als je Gods genade in je laat werken, als je vrijgevig bent en volhardt in je dagelijkse inzet”, zo schrijft hij, “ben je in staat om van deze wereld een betere plek te maken voor iedereen.”