<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Bizarre’ Mariaverschijningen in Italiaans dorp zijn vals, oordeelt plaatselijke bisschop

Justin McLellan - CNS 7 maart 2024
image
Gisella Cardia (vooraan) beweert sinds 2016 visioenen van Mariaverschijningen te krijgen. Het plaatselijke bisdom heeft na onderzoek geconcludeerd dat die niet authentiek zijn. Foto: CNS - Robert Duncan

De zogenaamde Mariaverschijningen in Trevignano Romano zijn “niet bovennatuurlijk”, oordeelt bisschop Marco Salvi. De getuigenissen over de verschijningen, die onder meer voor het coronavirus zouden waarschuwen, staan bomvol “theologische fouten” en tegenstrijdigheden.

Sinds 2016 beweert Gisella Cardia visioenen van Maria te zien in het dorp Trevignano Romano, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Rome. De visioenen zouden begonnen zijn nadat ze een Mariabeeld had meegenomen van een reis naar het niet-erkende bedevaartsoord Medjugorje in Bosnië-Herzegovina.

‘Virus uit China’

Cardia beweert dat het beeld tranen begon te laten en dat Maria en Jezus regelmatig met haar communiceerden. De vermeende visioenen begonnen honderden mensen te trekken naar maandelijkse gebedsbijeenkomsten, waar ze de inhoud van de boodschappen die ze zei te ontvangen deelde.

In 2020 vertelde ze aan Catholic News Service dat Maria haar had gewaarschuwd voor de coronapandemie, door haar in september 2019 te vertellen over “een virus dat uit China zou komen”.

Onderzoek

Bisschop Marco Salvi van Civita Castellana, het bisdom waar Trevignano Romano onder valt, stelde in april 2023 een commissie van deskundigen op het gebied van theologie, kerkelijk recht en psychologie in om de beweringen te onderzoeken.

Gisteren publiceerde het bisdom de resultaten. er is besloten tot een constat de non supernaturalitate, oftewel een weerlegging van elke bovennatuurlijke oorsprong voor de beweerde verschijningen.

‘Tegenstrijdigheden’

Het decreet van de bisschop spreekt over “hiaten” en “tegenstrijdigheden” in Cardia’s verhoor door de commissie en een “buitensporige eenvoud” in de boodschappen die ze deelde met haar volgelingen.

Ook meldt het decreet “talrijke theologische fouten” in de boodschappen die Cardia beweerde van God te ontvangen. Zo zou God haar hebben verteld dat mensen op een bepaald uur naar de heuvel moesten gaan waar Cardia’s groep bijeenkwam om te bidden, om onzichtbaar gemaakt te worden door engelen en gered te worden van gevaar.

Kritiek op de Kerk

Het idee dat verlossing “vereist dat je naar een specifieke plaats gaat en onzichtbaar gemaakt wordt door engelen” is niet alleen “bizar” maar gaat ook in tegen de katholieke leer over verlossing, aldus het decreet.

De bisschop noemt ook kritiek op de Kerk die aanwezig is in de boodschappen van Cardia “op basis van haar persoonlijke doctrinaire visie”. Hij schrijft dat de vruchten van de Heilige Geest, zoals “vrede, harmonie en het gevoel bij de Kerk te horen”, niet aanwezig waren bij degenen die deelnamen aan Cardia’s gebedsbijeenkomsten. Velen van hen zouden om verschillende persoonlijke redenen kritisch tegenover de Kerk staan.

‘Geen kerkelijke waarde’

In het decreet bepaalt bisschop Salvi dat het priesters verboden is de sacramenten te vieren of religieuze activiteiten te leiden die verband houden met de “gebeurtenissen in Trevignano Romano”. Ook mogen priesters de plaats van de vermeende verschijning niet bezoeken, om de indruk van “kerkelijke erkenning” te vermijden.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Hij verduidelijkte ook dat de titel “Madonna di Trevignano” (“Onze-Lieve-Vrouw van Trevignano”) “geen kerkelijke waarde heeft en niet gebruikt kan worden alsof dat wel zo is “.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.