<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Pausreis Marokko: ‘Verspreid barmhartigheid, bouw broederschap op’

Catholic News Service 1 april 2019
Fotoreeks. Druk op de pijltjes om te scrollen. (Foto's: CNS/Paul Haring)

Paus Franciscus heeft tijdens de slotmis van zijn reis naar Marokko de gelovigen opgeroepen om “getuigen te zijn van het evangelie van barmhartigheid”.

De paus sloot zondag in het Prind Moulay Abdellah Stadium in Rabat zijn tweedaags bezoek aan Marokko af. Franciscus prees de inzet van katholieken in het land (in totaal 1 procent van de bevolking), die de duizenden migranten die het land passeren helpen om Europa te bereiken.

Verloren Zoon als beeld van de ‘cultuur van de barmhartigheid’

“Ik bemoedig jullie om door te gaan met het laten groeien van de cultuur de barmhartigheid, een cultuur waarin niemand met onverschilligheid naar een ander kijkt, of zijn ogen afwendt ten opzichte van het lijden”, aldus Franciscus, die tijdens de homilie inging op de evangelielezing van de verloren zoon.

De talen die gebruikt werden tijdens de Mis, zijn een weerspiegeling van de lokale katholieke gemeenschap in Marokko, die voor het grootste deel uit buitenlanders bestaat. De lezingen waren in het Spaans, Arabisch en Frans. Daarnaast werd ook gebeden in het Engels, Portugees en Italiaans.  Bij de Mis waren tientallen moslimleiders aanwezig, die als teken van vriendschap prominente plaatsen kregen toegewezen.

‘Jezus plaatst ons te midden van de maatschappij als een handvol gist’

Eerder op de dag was Franciscus aanwezig bij een ontmoeting met priesters, missionarissen en religieuzen in de Sint-Petruskathedraal van Rabat. Ook leiders van andere christelijke kerken woonden de bijeenkomst bij. “Christenen zijn een kleine minderheid in dit land”, zei de paus. “Voor mij is dit geen probleem. Jezus koos ons niet en zond ons niet uit om talrijker te worden. Hij riep ons voor een missie en plaatst ons te midden van de maatschappij als een handvol gist: de gist van de zaligsprekingen en broederlijke liefde waarmee wij als christenen zijn rijk aanwezig maken.”

Franciscus begroette aan het einde van de bijeenkomst broeder Jean-Pierre Schumacher (95). De trappist is de laatste overlevende van de in 1996 vermoorde trappisten van het Algerijnse Tibhirine en woont tegenwoordig in Marokko.

Jeruzalem als ‘gezamenlijk erfgoed van de menselijkheid’

Een belangrijk moment van de pausreis was de gezamenlijke ondertekening van paus Franciscus en de Marokkaanse koning Mohammed VI van een oproep om Jeruzalem te erkennen als “gezamenlijk erfgoed van de menselijkheid en vooral van de aanhangers van de drie monotheïstische godsdiensten”. Jeruzalem moet een “plaats van ontmoeting” zijn en “een symbool van vreedzaam samenleven, waar wederzijds respect en dialoog ontwikkeld kunnen worden”, aldus de verklaring.

Video: De paus in Marokko

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.