fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Situatie Benedictus ‘stabiel maar ernstig’; paus herhaalt oproep tot gebed

Anton de Wit 29 december 2022
image
Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev begroet Benedictus in november dit jaar. De emeritus-paus was bij die ontmoeting nog “ongelooflijk helder, geïnformeerd en bezorgd over de situatie in Oekraïne”, aldus Sjevtsjoek. Foto: CNS - courtesy Archbishop's Secretariat in Rome

Vele gelovigen wereldwijd gaven al gehoor aan de oproep van Franciscus om te bidden voor de ernstig zieke emeritus-paus Benedictus. Vandaag herhaalt de paus zijn oproep. In een nieuwe persverklaring noemde het Vaticaan de toestand van Benedictus “stabiel maar ernstig”.

“De emeritus-paus heeft afgelopen nacht goed kunnen rusten”, aldus perschef Matteo Bruni. “Hij is absoluut helder en alert en vandaag is de situatie stabiel, hoewel zijn toestand ernstig blijft.”

Om die reden herhaalt paus Franciscus volgens de Vaticaanse verklaring zijn uitnodiging om voor zijn voorganger te bidden “en om hem te begeleiden in deze moeilijke uren”.

‘Stortvloed van gebeden’

Aan Franciscus’ oproep gisteren werd al breed gehoor gegeven: de officiële Vaticaanse nieuwssite Vatican News meldt dan ook een “stortvloed van gebeden” van gelovigen wereldwijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zo sprak de aartsbisschop van Chicago, Blase Cupich, op Twitter zijn “grote bezorgdheid” uit, en riep hij katholieken wereldwijd op te bidden “om paus Benedictus te helpen ondersteunen zoals hij de Kerk heeft ondersteund door zijn stille getuigenis”.

Ook de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Matteo Zuppi, riep katholieken op te bidden voor Benedictus, en herinnerde daarbij aan diens eigen woorden bij zijn aftreden in 2013: “Dat hij ‘op een nieuwe manier bij de gekruisigde Heer blijft’ en ‘de weg van de Kerk blijft begeleiden met gebed en bezinning’ vormt een krachtige boodschap voor de kerkelijke gemeenschap en de hele samenleving.”

Oekraïne

Ook katholieken in Oekraïne zijn in gebed met de emeritus-paus verbonden, zo verklaarde grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek. Hij noemde Benedictus een “grote geloofsgetuige van onze tijd” en dankt hem “voor zijn stille getuigenis als emeritus-paus en zijn werk voor de eenheid van de Kerk”.

In november bracht Sjevtsjoek nog een bezoek aan Benedictus. Tijdens die ontmoeting was de emeritus-paus “ongelooflijk helder, geïnformeerd en bezorgd over de situatie in Oekraïne, en verzekerde hij mij van zijn gebeden voor het Oekraïense volk”, aldus de grootaartsbisschop van Kiev.

Opperrabbijn

Uit niet-katholieke hoek klonken eveneens woorden van steun. “Bezorgd over het nieuws over de gezondheid van emeritus-paus Benedictus, sluit ik mij aan bij de gebeden dat hij de beproeving te boven mag komen en spoedig mag herstellen”, schreef de opperrabbijn van Rome Riccardo Di Segni op Twitter.

image
Paus Benedictus XVI begroet rabbijn Riccardo Di Segni, de opperrabbijn van Rome, tijdens zijn bezoek aan de belangrijkste synagoge in Rome in 2010. Foto: CNS - Paul Haring

‘Goede herinneringen’

Vanuit Nederland werd de oproep tot gebed onder andere herhaald door bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam. “Ik bewaar goede herinneringen aan deze ‘nederige dienaar in de wijngaard van de Heer’, zoals hij zich bij zijn aantreden als paus noemde”, schrijft Hendriks op zijn website.

image
Op zijn site deelde bisschop Jan Hendriks deze foto waarop hij - toen nog rector van het seminarie van Vogelenzang - een publicatie aanbood aan de toenmalige paus. Foto: arsacal.nl

Ook deelde hij daar een eigen gebed voor de emeritus-paus:

Goede God,

wij danken U voor de dienst

die emeritus paus Benedictus

heeft gegeven aan de Kerk

door zijn theologie, zijn verkondiging,

zijn herder-zijn, zijn lijden en zijn liefde.

Wij danken U

voor zijn voorbeeld van nederige eenvoud,

van beminnelijk­heid

en standvastigheid in het geloof.

Sta hem bij in deze uren,

in deze tijd van ziekte.

Troost hem in zijn lijden

en verleen hem de genade

dat hij,

die U hebt geroepen om in het Petrus­ambt

dienaar der dienaren Gods te zijn,

aan het einde van zijn lange levensweg

van U de woorden mag horen:

“Goede en trouwe dienaar,

ga binnen in de vreugde van Uw Heer”.

Wij vragen het U

die leeft en heerst in de eeuwen der eeuwen.

Amen