fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan brengt Werelddag ouderen onder de aandacht

KN Redactie 5 juli 2022
image
Ouderen hebben een belangrijke taak binnen Kerk en maatschappij, aldus de paus. Foto: CNS, Paul Haring

Het Vaticaan stelt materiaal beschikbaar voor parochies om de Werelddag voor Grootouders en Ouderen te vieren. De Nederlandse Kerkprovincie biedt een speciaal gebed in het Nederlands aan om de dag onder de aandacht te brengen. 

Op zondag 24 juli viert de Kerk voor de tweede keer de Werelddag voor Grootouders en Ouderen. Paus Franciscus stelde de dag in 2021 in om de rol van grootouders binnen de Kerk te benadrukken. 

Pastorale tools

De paus benadrukt in zijn boodschap voor deze dag in 2022 dat grootouders en alle ouderen een missie kunnen vervullen en door gebed en geloofsoverdracht bij kunnen dragen aan de opdracht van de Kerk.

Om parochies hierin te ondersteunen stelt het Vaticaanse dicasterie voor Leken, Gezin en Leven via een website een aantal pastorale tools beschikbaar, waarmee in de bisdommen en parochies aandacht kan worden gegeven aan de speciale dag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Speciaal gebed

Daarnaast heeft de Nederlandse Kerkprovincie een speciaal gebed dat het Vaticaan opstelde voor deze dag naar het Nederlands vertaald. Het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven heeft verder catecheses van paus Franciscus over ouderen in meerdere talen beschikbaar gemaakt.

Zorg voor ouderen

Sinds februari spreekt de paus regelmatig over de rol die ouderen hebben in de Kerk.

“Ouderen die rijk zijn aan wijsheid en humor doen zoveel goeds voor jongeren!”, zei hij tijdens een audiëntie in mei. “Zij behoeden hen voor de verleiding van een droevige wereldse kennis die verstoken is van de wijsheid van het leven.” 

Paus Franciscus heeft de Werelddag voor Grootouders en Ouderen ingesteld op de vierde zondag van juli, het feest van de heilige Joachim en Anna, de ouders van Maria en grootouders van Jezus. Hiermee wil hij nadruk leggen op de pastorale zorg voor ouderen binnen de Kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/