fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan trekt onschendbaarheid van beschuldigde nuntius in

Catholic News Agency 9 juli 2019
image
De Franse president Emmanuel Macron met de Italiaanse aartsbisschop Luigi Ventura in 2018. De pauselijk nuntius in Frankrijk ontkent de aantijgingen van seksueel wangedrag. (CNS photo/Yoan Valat, pool via Reuters)

Het Vaticaan heeft de diplomatieke onschendbaarheid van pauselijk nuntius in Frankrijk, Luigi Ventura, ingetrokken. Met de maatregel staat een proces tegen de van aanranding beschuldigde bisschop niets meer in de weg.

In januari stelde de officier van justitie in Parijs een formeel onderzoek in naar Ventura (74), die sinds 2009 de Heilige Stoel in Frankrijk vertegenwoordigt. De bisschop hangt nu een proces boven het hoofd.

Ventura wordt ervan beschuldigd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de burgemeester van Parijs op 17 januari, een jonge ambtenaar onzedelijk te hebben betast. De nuntius zelf ontkent de beschuldigingen, die de afgelopen maanden door de Parijse autoriteiten zijn onderzocht.

Oproep minister

In maart riep de Franse minister van Europese Zaken, Nathalie Loiseau, het Vaticaan op afstand te doen van de immuniteit en het gerechtelijk onderzoek toe te laten.

“Op dit moment profiteert [Ventura] van diplomatieke immuniteit, maar de Heilige Stoel is zich duidelijk bewust van de ernstige beschuldigingen die zijn ingebracht tegen de apostolische nuntius en ik twijfel geen seconde dat de Heilige Stoel het juiste zal doen”, zei Loiseau toen.

“De beslissing van het Vaticaan is uitzonderlijk: over het algemeen worden diplomaten die ergens van beschuldigd naar Rome gehaald”

Volledige medewerking

Op maandag bevestigde Gisotti dat het besluit vorige week aan de Franse autoriteiten was meegedeeld. De woordvoerder omschreef de maatregel als “een buitengewoon gebaar”.

Gisotti bevestigde ook dat de Ventura bereid is om volledig medewerking te verlenen aan de Franse justitiële autoriteiten, en dat hij vrijwillig deel heeft genomen aan de voorbereidende fase van het onderzoek.

Het Vaticaan maakte niet bekend of Ventura formeel in functie blijft tijdens het vooronderzoek of een volgende rechtszaak.

Tweede beschuldiging

Nadat de pauselijk vertegenwoordiger in maart voor het eerst werd beschuldigd, werd hij onlangs geconfronteerd met een tweede beschuldiging van seksueel wangedrag, toen hij in 2008 nuntius was in Canada.

Ventura zou toen een 32-jarige man onzedelijk hebben betast tijdens een banket in de Basiliek van Sainte-Anne-de-Beaupré, in de buurt van Quebec.

De beslissing van het Vaticaan is uitzonderlijk. Over het algemeen worden diplomaten die ergens van beschuldigd naar Rome gehaald, om daar een proces te ondergaan. Pas later kan hen de diplomatieke immuniteit worden afgenomen, zodat ze ook door het gastland vervolgd kunnen worden.