fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaanse woordvoerders treden af

KN Redactie 1 januari 2019
image
Greg Burke en Paloma Ovejero Foto: CNS/Paul Haring

De twee belangrijkste woordvoerders van de Heilige Stoel, Greg Burke en Paloma Garcia Ovejero, hebben hun functie per 1 januari neergelegd. Dat hebben zij maandag in een reeks tweets bekend gemaakt.

Burke stond sinds 2016 aan het hoofd van de Vaticaanse persdienst. Ovejero was diens eerste plaatsvervanger.

Handen vrij voor de paus

In een reeks tweets op 31 december zei Burke dat hij en Ovejero zijn afgetreden met het oog op de veranderingen in de communicatie-afdeling van het Vaticaan. “Wij denken dat het het beste is dat de Heilige Vader volledig vrij is om een ​​nieuw team samen te stellen.”

Dankbaar

“Ik kwam in 2012 bij het Vaticaan. De ervaring was op zijn minst fascinerend”, aldus Burke. “Bedankt, paus Franciscus. Een stevige omhelzing.” Ovejero schreef op Twitter: “Dank u, Heilige Vader, voor deze twee en een half jaar! Bedankt, Greg, voor je vertrouwen, je geduld en je voorbeeld.”

Nieuwe benoemingen

De aftredingen volgen kort na nieuwe benoemingen in het Dicasterie voor Communicatie van het Vaticaan. Burke wordt tijdelijk opgevolgd door Alessandro Gisotti, momenteel coördinator van sociale media van het Vaticaan en plaatsvervangend hoofdredacteur van de Vaticaanse nieuwsdienst Vatican News.
In december benoemde paus Francis de ervaren vaticanist Andrea Tornielli tot hoofdredacteur van de Vaticaanse communicatie nadat hij in juli de Italiaanse leek Paolo Ruffini had aangesteld om het departement te leiden.

Waardering

In een verklaring op 31 december zei Ruffini dat hij de “autonome en vrije keuze” van Burke en Ovejero respecteert. “In deze paar maanden van samenwerking kon ik hun professionaliteit, hun menselijkheid, hun geloof waarderen”, zei hij. “Ik dank hen daarom voor de toewijding waarmee ze tot nu toe hun werk hebben gedaan.

Belangrijke bijdrage

Ruffini merkte op dat de twee een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de hervormingen van de Vaticaanse communicatie-afdeling. Hij zegt alle vertrouwen te hebben in de capaciteiten van Gisotti om Burke de komende tijd te vervangen.
In een eigen verklaring sprak Gisotti zijn dank uit voor het vertrouwen van de paus in hem en bedankte Burke en Ovejero voor hun vriendschap en voor hun werk in de afgelopen twee en een half jaar.

In de geest van Lombardi

“Ik zal proberen de taak die aan mij is toevertrouwd zo goed mogelijk uit te voeren,” zei hij, eraan toevoegend dat hij van plan is om te dienen in de geest van de vorige directeur van de persdienst, pater Federico Lombardi, met wie hij bijna 20 jaar lang samenwerkte.

Ervaren communicatie-adviseur

Burke, geboren in St. Louis, Missouri, was vanaf 2012 senior communicatieadviseur van de staatssecretaris van het Vaticaan tot zijn benoeming tot onderdirecteur van de persdienst in februari 2016. Hij diende als zodanig onder Lombardi tot hij diens taken vernam 1 augustus 2016.

Eerste vrouwelijke onderdirecteur

Ovejero, afkomstig uit Madrid, werkte sinds 2012 als correspondent in Italië en het Vaticaan voor het Spaanse radiostation Cadena COPE. Zij was de eerste vrouwelijke onderdirecteur van de persdienst van het Vaticaan. (KN/CNA)