<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Ziekenhuisboot genaamd ‘Paus Franciscus’ doet afgelegen gebieden in de Amazone aan

KN Redactie 21 augustus 2019
image
Het drijvende ziekenhuis, ‘Barco Hospital Papa Francisco’ (Foto: CNA/Vatican Media)

Een ziekenhuisboot met als naam ‘Paus Franciscus’ is deze week afgevaren op de Amazonerivier in Brazilië. Het schip moet medische hulp brengen aan mensen in afgelegen regio’s in het Amazonegebied.

De ziekenhuisboot is een initiatief van de Braziliaanse franciscanen, in samenwerking met het bisdom Óbidos en de Braziliaanse overheid. Op 17 augustus vond de afvaart plaats in Belém, Brazilië.

Aangemoedigd door de paus

De franciscanen waren op het idee gekomen voor het varende ziekenhuis, toen paus Franciscus in 2013 tijdens de Wereldjongerendagen in Brazilië een medisch centrum bezocht dat geleid wordt de congregatie. In een gesprek met de overste, pater Francisco Belotti, moedigde de paus hen aan om ook medische hulp te bieden in de buitengebieden.

Breed scala aan medische diensten

Het schip is 32 meter lang en bevat onder meer een operatiekamer, een laboratorium en een polikliniek. Het kan een breed scala aan medische diensten verlenen, waaronder röntgenscans, vaccinaties, hartfilmpjes, borstkankeronderzoek en echo’s.

Het personeel bestaat uit twintig medisch geschoolde vrijwilligers – afkomstig uit de reguliere klinieken van de franciscaanse congregatie en een zustercongregatie – en tien stafleden.

“Voor de mensen in de Amazone is het moeilijk om een dokter of een priester te zien, op dit schip zien ze beiden.”
- Pater Francisco Belotti

Het ‘Barco Hospital Papa Francisco’ zal steeds tiendaagse reizen ondernemen om medische hulp te bieden aan mensen die leven in moeilijk toegankelijke gebieden langs de oevers van de Amazone.

‘Veldhospitaal’ te water

In een brief bedankte en loofde paus Franciscus de initiatiefnemers voor het naar hem vernoemde schip. “Behalve een prachtig gebaar in het licht van de bisschoppensynode voor de Amazone, is deze boot bovenal een antwoord op de oproep van de Heer, die nog steeds zijn leerlingen uitzendt om het Koninkrijk Gods te verkondigen en de zieken te genezen”, aldus de paus.

Paus Franciscus, die Kerk al vaker vergeleek met een “veldhospitaal”, voegde eraan toe dat de Kerk nu ook een “hospitaal op het water” is.

Amazonesynode

Ook initiatiefnemer pater Belotti plaatste het werk van het schip in het licht van de aankomende Amazonesynode, waar over de pastorale, ecologische en economische uitdagingen van het uitgestrekte gebied zal worden gesproken.

Bij de zegening van het schip zei hij: “Voor de mensen in de Amazone is het moeilijk om een dokter of een priester te zien. Op dit schip kunnen ze beiden zien.”

(Bronnen: Catholic News Agency, OFM.org)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.