fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

WJD in beeld: Nederlandse & Vlaamse jongeren in Krakau

KN Redactie 28 juli 2016
image
Enkele van de Nederlandse jongeren na de catechese van mgr. Hendriks en de H. Mis (foto: Selina De Maeyer)

[FOTO’S] De Wereldjongerendagen gingen dinsdag officieel van start in Krakau. Katholiek Nieuwsblad is erbij en doet in woord en beeld verslag van de eerste twee dagen van de Nederlandstalige jongeren.

Het officiële startsein was een grote Mis in Blonia Park, het terrein waar komend weekeinde ook de traditionele avondwake en de slotmis met paus Franciscus zullen plaatsvinden.

‘Broederschap, solidariteit en vrede’

Dinsdagavond namen volgens de WJD-organisatie tweehonderdduizend jongeren deel aan de Mis waarin de aartsbisschop van Krakau, kardinaal Dziwisz, de hoofdcelebrant was.

Dsiwisz, oud-privésecretaris van WJD-initiator Sint-Johannes Paulus II, vroeg de aanwezige jongeren om “vanaf vandaag met elkaar te praten in de taal van het Evangeli… de taal van broederschap, solidariteit en vrede”.

Ook vroeg hij hen “het vuur van het geloof te dragen en andere vlammen ermee aan te steken”, zodat “de vlam van liefde onze wereld mag innemen en mag ontdoen van egoïsme, geweld en ongelijkheid”.

‘Tot tranen toe ontroerd’

Deelnemende jongeren vertelden Katholiek Nieuwsblad onder de indruk te zijn van de Mis. De zeventienjarige Wouter Vandenhove uit Vlaanderen zei: “De aanwezigheid van de Heilige Geest en de vreugde en devotie van de andere jongeren, hun beleving van de Eucharistie heeft me letterlijk tot tranen toe ontroerd. Het kan nu al niet meer stuk.”

De jonge zuster Julie (26) uit het Vlaamse Kortemark vond de WJD meteen al “echt heel erg mooi. Vooral omdat het geloof hier zich in Polen overal toont. Met Johannes Paulus II en Zuster Faustina overal in Krakau aanwezig. Dat maakt het dubbel zo bijzonder.”

‘De eerste grote genade’

Woensdag ontvingen de Nederlandse jongeren hun eerste catechese, gegeven door hulpbisschop Hendriks van Haarlem-Amsterdam. Hij riep de jongeren in zijn uitleg over barmhartigheid op, te vertrouwen op Gods genade.

“De eerste grote genade”, aldus mgr. Hendriks, “is dat God jou heeft aangenomen, dat Hij van je houdt en dat Hij jou tot Zijn geliefde kind, Zijn zoon of dochter, heeft gemaakt. Dat gebeurde in jouw doopsel en het werd versterkt door je heilig vormsel, waar je de kracht hebt ontvangen van de Geest om door jouw woorden en daden te laten zien dat je christen bent. Dat is je gegeven. Dat blijft. Daarom heb je eigenlijk altijd een reden om God dankbaar te zijn voor Zijn barmhartigheid.”

‘Tweede soort genade’

“De tweede soort genade is dat God er is om je te helpen. Dat gebeurt heel speciaal in de andere sacramenten: communie, biecht, ziekenzalving. Hij is bij je als je de communie ontvangt, Hij is bij je als je vergeving krijgt in de biecht en op zoveel andere momenten. Hij is altijd bij je.”

‘Inspirerende dag’

Na de inleiding van de bisschop werd in deelgroepjes verder gesproken over het thema barmhartigheid.

Sander van Nunen (23), uit het bisdom Den Bosch, was daar erg over te spreken. “We hebben hele mooie gesprekken gehad over het thema. Barmhartigheid is meer voor ons gaan leven”, aldus Van Nunen. Volgens hem was het voor velen al “een inspirerende dag”. En, voegt hij toe, “het is nog maar net begonnen”.

De ochtend werd afgesloten met een H. Mis waarin mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, de hoofdcelebrant was.

Paus Franciscus: Jacques Hamel was ‘heilige priester’

Woensdag kwam ook paus Franciscus aan voor zijn bezoek aan Polen en de WJD. Tijdens de persconferentie in het vliegtuig ging hij in op de moord op de Franse priester Jacques Hamel, die hij een “heilige priester” noemde. Franciscus wordt vandaag in Krakau door de jongeren verwelkomd in Blonia Park.

Volg de Wereldjongerendagen via de berichten op deze site en de speciale WJD-blogs die Laetitia Verbeiren en Janneke Al voor Katholiek Nieuwsblad bijhouden.

Een beeldreportage van de openingsmis en de eerste catechesedag van de Nederlandse jongeren (foto’s: Selina De Maeyer):

[widgetkit id=”22″]