<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zoveel euthanasie in Nederland en België? ‘Dan moet er iets goed mis zijn met de cultuur’

KN Redactie 1 december 2016
image
Ethicus Theo Boer: “Als de dood nog de enige oplossing is en zo vaak wordt ingeroepen als in de Lage Landen, dan moet er iets goed mis zijn met de cultuur.” (Screenshot: YouTube.com - ADF International)

[FILMPJE] “Als de dood nog de enige oplossing is en zo vaak wordt ingeroepen als in de Lage Landen, dan moet er iets goed mis zijn met de cultuur.” Dat zegt ethicus prof. dr. Theo Boer, voormalig lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie, in een korte documentaire over euthanasie.

De documentaire is gemaakt in opdracht van de internationale Alliance Defending Freedom (ADF), een organisatie die opkomt voor de vrije uitoefening van de godsdienstvrijheid en voor het leven, huwelijk en gezin.

Vermeende zinnigheid euthanasie weerleggen

In de documentaire Affirming Dignity (‘De waardigheid bevestigen’) komen ethici en artsen aan het woord die de vermeende zinnigheid van euthanasie weerleggen en wijzen op de fundamentele omslag die het legaliseren ervan teweeg brengt. Euthanasie dreigt, zegt een van de sprekers, op termijn de standaard te worden om te sterven.

Eigen dynamiek

De wettelijke mogelijkheid tot euthanasie heeft zijn eigen dynamiek, waarschuwt de protestantse ethicus Boer. De mogelijkheid voor artsen om in uitzonderlijke gevallen van uitzichtloos lijden zonder strafvervolging een leven te beëindigen is inmiddels naar het gevoelen een recht om te sterven geworden met op termijn een plicht voor artsen om te doden.

Dat lijkt vergezocht, maar nu reeds zijn artsen die geen euthanasie willen plegen verplicht een patiënt door te verwijzen. Een van de artsen die aan het woord komen, weigert dat. Niet alleen omdat het slecht is voor de patiënt, maar voor de hele samenleving, zo stelt hij.

Belgische oncoloog

Naast Theo Boer komt onder meer ook de Belgische oncoloog Benoit Beuselinck aan het woord. Zoals Boer zich al kritisch uitliet over bijvoorbeeld de wens tot ‘kindereuthanasie’ in Nederland, zo bekritiseerde Beuselinck eerder al de Belgische euthanasiepraktijk en de plannen om de euthanasiewet uit te breiden.

De documentaire Affirming Dignity:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.