fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zuid-Soedanezen zoeken toevlucht in kathedraal

KN Redactie 6 mei 2017
image
Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land. (Foto: AP)

Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen voor de burgeroorlog in hun land. Ze zoeken onder meer hun toevlucht bij de kerken. “Ze wilden liever in de kerk sterven, dan thuis.”

Zo verblijven op het terrein van de St. Mary kathedraal in Wau, in het noordwesten van het land, momenteel zo’n 16.000 vluchtelingen. Zij hopen allemaal dat ze veilig zijn bij de kerk nu hun land steeds verder afglijdt in een spiraal van geweld.

Hongersnood

Sinds de burgeroorlog in 2013 uitbrak in het land, zijn volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 300.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen. De gevechten lijden ook tot hongersnood, omdat de productie en verspreiding van voedsel wordt verstoord.

Zuid-Soedanezen proberen naar buurlanden te vluchten, maar als dat niet gaat, zoeken ze onder meer hun toevlucht in kerken.

‘De plek waar Jezus is’

“Het was nergens veilig”, vertelt priester Germano Bernardo aan nieuwsagentschap CNS. “Maar de mensen zeiden dat als ze dan toch dood moesten, ze liever in de kerk gedood wilden worden, want dat is de plek waar Jezus is. Ze wilden liever in de kerk sterven dan thuis.”

Ook Rita Williams besloot te vluchten naar de St. Mary kathedraal: “Ik ben hier nu twee weken, vanaf het moment dat soldaten ons uit ons huis verjaagden en het in brand staken. We hebben niets meer, zelfs geen zout. Onze kleren zijn vies, en soms is water het enige dat we te eten of drinken hebben. We wachten. Ik weet niet waarop, maar we zijn bang om terug naar huis te gaan.”

Gebedsintentie paus

Paus Franciscus wil het door oorlog en honger geplaagde Zuid-Soedan graag bezoeken. Eind februari gaf hij aan dat de mogelijkheid wordt onderzocht om samen met de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, een bezoek te brengen aan het land. Een concrete datum is nog niet bekend.

De paus wijdde zijn gebedsintentie van deze maand ook aan de christenen in Afrika. In een video vraagt hij gelovigen om te bidden voor het continent.

“Laten we ons aansluiten bij onze broeders en zusters van dit grote continent, en samen bidden dat christenen in Afrika, in navolging van de barmhartige Jezus, een profetisch getuigenis mogen geven van verzoening, rechtvaardigheid en vrede.” (KN/CNS/CNA)