<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Titus Brandsma

Gedachtenis heilige Titus Brandsma wordt groots gevierd in Friesland en Brabant

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 juli 2022
image
In Friesland en Noord-Brabant zal uitgebreid worden stilgestaan bij de sterfdag van de heilige Titus Brandsma op 27 juli. Foto: Titus Brandsma Instituut

Pater karmeliet Titus Brandsma wordt woensdag voor het eerst als heilige herdacht, 80 jaar en één dag nadat hij gestorven is. Op 27 juli krijgt deze bijzondere dag op verschillende plaatsen in Nederland uitgebreid aandacht.

Zo zijn er in het bisdom Groningen-Leeuwarden driehonderd gasten uitgenodigd om deze liturgische feestdag groots te vieren. In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zal een relikwie van de pater in de voet van een nieuw beeld van de heilige geplaatst worden.

‘Intieme omgang’

In Bolsward zullen de genodigden langs een viertal kerken gaan. Een toespraak van de Commissaris van de Koning, Arno Brok, zang van tenor Albert Bonnema en een film over het leven van de in Friesland geboren Titus staan op het programma. In de Martinikerk zal priester Antoine Bodar een lezing houden over Titus’ omgang met God.

“Titus’ omgang met God moet bij gelegenheid intiem zijn geweest”, zegt Bodar in zijn lezing, die in ingekorte versie in editie 29 van Katholiek Nieuwsblad te lezen valt. “Niet alleen is er altijd het optrekken met Christus, maar soms ook het in Christus verdwijnen.”

Titus’ omgang met God

Een ingekorte versie van de lezing van Antoine Bodar is te vinden in editie 29 van Katholiek Nieuwsblad.

Typemachine en rozenkrans

Aan het einde van de middag zullen de genodigden aanwezig zijn bij de opening van de expositie in museum De Tijd, waarin Stichting Titus Brandsma Museum recentelijk in is opgegaan. In het spoor van Titus is een overzichtstentoonstelling die met name het ‘wereldse leven’ van de heilige vertelt.

Een typemachine, rozenkrans, brieven en krantenknipsels zijn er te bezichtigen. Het museum deed op tv een oproep om bijzondere spullen en verhalen die verband houden met Titus bij hen te brengen. Mogelijk komt er zelfs een stuk van Titus’ jas, meldt Omrop Fryslân.

De afsluitende Eucharistieviering met bisschop Ron van den Hout als hoofdcelebrant is voor iedereen vrij toegankelijk. De teksten van de votiefmis voor de heilige Titus zijn hier te vinden.

Relikwie

Een groot deel van zijn leven bracht Titus echter in het zuiden van het land door. Op zondag 22 mei was er daarom in Den Bosch een Nationale Dankviering voor de heiligverklaring van Titus. Tijdens de viering werd er een relikwie van de heilige naast een buste van de heilige geplaatst en naast een urn met as uit het massagraf van Dachau. De relikwie bestaat uit een stukje stof van een habijt van de heilige.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Woensdag zal een nieuw bronzen beeld, gemaakt door kunstenaar Jean Bremers, worden ingezegend door de prior-provinciaal van de karmelieten en zal de relikwie in de voet van het nieuwe beeld van Titus worden gebracht. Het beeld krijgt een blijvende plaats in de kooromgang van de kathedraal.

Gebedsprentjes

De gebedsprentjes die werden uitgereikt bij de Nationale Dankviering en al binnen veel verschillende parochies in Nederland zijn verspreid zijn nog steeds te downloaden. Op de prentjes staan een korte biografie van Titus, zijn gebed vanuit de gevangenis en het gebed Voor vrijheid en rechtvaardigheid dat de Bossche bisschop Gerard de Korte schreef.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.