<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: over twee jaar vrouw aan hoofd afdeling Vaticaan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 december 2022
image
Seminaristen presenteerden zaterdag 17 december de verjaardagstaart aan paus Franciscus, die die dag 86 jaar werd. In een interview met een Spaanse krant bespreekt de paus allerlei onderwerpen die zijn pausschap tekenen. Voor het eerst vertelde hij dat zijn ontslagbrief al klaarligt, voor het geval hij om gezondheidsredenen zou moeten stoppen. Foto: CNS - Vatican media

Paus Franciscus is van plan over twee jaar een vrouw te benoemen als hoofd van een dicasterie, een ‘afdeling’ van het Vaticaan. Ook heeft hij al bijna zijn hele pontificaat een ondertekende ontslagbrief klaarliggen, voor het geval hij zijn taken niet meer kan uitvoeren. De paus zei dit in een interview met de Spaanse krant ABC dat zondag verscheen.

Paus Franciscus is niet de eerste paus die een dergelijke brief klaar heeft liggen: Paulus VI (1963-1978) en Pius XII (1939-1958) gingen hem al voor. Deze pausen hebben echter nooit gebruik van de brief hoeven maken en bleven tot hun dood in functie.

Ondertekende ontslag

De paus ondertekende een ontslagbrief voor het geval hij “om medische redenen of wat dan ook” niet meer in staat zou zijn om zijn taken te kunnen uitvoeren.

Kort nadat hij in 2013 tot paus verkozen was, gaf paus Franciscus de ondertekende brief aan de toenmalige staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone. De paus gaat ervan uit dat Bertone de brief destijds heeft overgedragen aan diens opvolger, kardinaal Pietro Parolin.

Vrouw aan hoofd dicasterie

De interviewer hield de paus voor dat hij verschillende vrouwen heeft benoemd als secretaris of ondersecretaris van Vaticaanse kantoren, maar dat hij tot nu toe geen vrouw heeft aangesteld om een Vaticaans dicasterie te leiden.

“Dat klopt”, reageert de paus. “Maar, ik heb er een op het oog voor een afdeling die over twee jaar vrij komt. Niets weerhoudt een vrouw ervan een dicasterie te leiden waar een leek prefect kan zijn.”

Om welk dicasterie het gaat, laat de paus niet weten. Hij voegt er wel aan toe dat een dicasterie “van sacramentele aard” altijd moet “worden voorgezeten door een priester of een bisschop”, zoals het Dicasterie voor de Geloofsleer of voor het Godgewijde Leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Anders ging het met paus Benedictus XVI. De voorganger van paus Franciscus moest in 2013 om gezondheidsredenen stoppen en leeft nu een contemplatief leven, vrijwel onzichtbaar achter de muren van het Vaticaan.

“Ik bezoek hem vaak”, zegt Franciscus in het interview dat ABC een dag na zijn 86 verjaardag publiceerde. “Hij heeft een goed humeur, hij is helder, springlevend. Hij spreekt zacht, maar volgt het nieuws. Ik bewonder zijn intelligentie.”

Misbruik

In het interview spreekt de paus over allerlei onderwerpen die zijn pausschap tekenen. Zo passeert ook zijn inzet om meer vrouwen meer bij de Kerk te betrekken de revue.

De misbruikzaken die er nog steeds zijn, noemt de paus “heel pijnlijk”. Mensen die anderen bij God horen te brengen, vernietigen door het misbruik andermans leven, zegt de paus. “Dat is heel moeilijk.” Toch gelooft hij dat de Kerk “beetje bij beetje” vooruitgang boekt in het aanpakken van seksueel misbruik door geestelijken en in een transparante behandeling van de zaken.

https://www.kn.nl/donaties/

Paus Franciscus begrijpt ook dat bij sommige mensen het geloof in de Kerk wankelt, telkens wanneer er een nieuwe zaak openbaar wordt gemaakt. “Het is goed dat mensen hierover verontwaardigd zijn. Dat brengt hen ertoe om te handelen om het te voorkomen, om een bijdrage te leveren.”

“Het maakt me niet bang”, vervolgt de paus. “Als hun geloof wankelt, komt dat omdat het leeft.”

‘Zonde van verborgen ambitie’

Alle aandacht voor mensen die zich ver van de Kerk verwijderd voelen, kan actieve katholieken het gevoel geven dat ze verwaarloosd worden, stelt de interviewer.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als dat zo is, antwoordt de paus, lijkt dit op de fout die de oudste zoon in de parabel van de verloren zoon maakte. De houding van “Ik heb je jarenlang gediend en nu zorg je voor hem en schenk je geen aandacht aan mij” is een “een lelijke zonde, een van verborgen ambitie, van de wens om op te vallen en overwogen te worden”.

Traditie en leer

Kenmerkend voor de paus is ook zijn benadering van tradities en gewoontes. Het levert de paus regelmatig kritiek op, omdat hij volgens sommigen onvoldoende aandacht aan de leer besteedt.

Die kritiek klopt volgens de paus niet: “De aandacht blijft hetzelfde.” Deze standpunten zijn soms weerspiegelingen van een “onvolwassen geloof”, verklaart hij. “Als mensen zich niet veilig voelen mklampen ze zich soms vast aan gewoontes van vroeger.” Maar, vervolgt de paus, “traditie is niet het probleem. Traditie is een bron van inspiratie… Het probleem is als je achteruitloopt”.

Lees hier het Spaanse interview.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.