<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Amerikaans talenwonder volgt kardinaal Ouellet op als prefect

KN Redactie 31 januari 2023
image
De paus begroet bisschop Robert Prevost, tijdens een audiëntie in februari 2022. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft de van oorsprong Amerikaanse Robert Prevost (67) benoemd tot nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen. De bisschop was tot nu toe actief in Peru. Hij volgt kardinaal Marc Ouellet op, ook als voorzitter van de pauselijke commissie voor Latijns-Amerika.

Ouellet (78) was sinds 2010 prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen. De kardinaal leidde sinds dat jaar ook de pauselijke commissie voor Latijns-Amerika. Hij bood zijn ontslag al aan toen hij de 75-jarige leeftijd bereikte, maar paus Franciscus spoorde hem toen aan om door te gaan.

Benoemingen

Als nieuwe prefect zal aartsbisschop Prevost leiding geven aan de Vaticaanse afdeling die de paus adviseert bij bisschopsbenoemingen in de hele wereld. De aanbevelingen die dit dicasterie doet worden normaal gesproken overgenomen door de paus. Prevost is sinds 2020 al lid van het dicasterie.

Hij zal ook leiding geven aan de pauselijke commissie voor Latijns-Amerika, die in 1958 werd opgericht om de Kerk in dat deel van de wereld bij te staan en te adviseren. In die regio wonen circa 40 procent van alle katholieken in de wereld.

Augustijnen

Prevost studeerde aan de Villanova Universiteit in Pennsylvania (VS) en de katholiek-theologische unie in Chicago. Hij behaalde zijn doctoraat aan de pauselijke universiteit van de heilige Thomas van Aquino in Rome.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als pater augustijn sloot hij zich in 1985 aan bij de Augustijnse missie in Peru, waar hij in 2014 door paus Franciscus werd benoemt tot bisschop van Chiclayo.

Talenknobbel

Prevost spreekt vloeiend Engels, Spaans, Italiaans, Frans en Portugees. Ook verstaat hij Duits. De nieuwe prefect zal begin april de taken overnemen van zijn voorganger, Marc Ouellet.

De kardinaal werd in de afgelopen maanden beschuldigd van seksueel wangedrag door twee Canadese vrouwen, maar ontkent de aantijgingen. Hij spande een rechtszaak waarin hij zijn onschuld zegt te zullen bewijzen.

Kort na de beschuldigingen aan zijn adres besloot paus Franciscus om geen formeel kerkelijk onderzoek in te stellen naar de eerste aantijging. De paus baseerde dat besluit op een onderzoek dat in twijfelachtige omstandigheden werd uitgevoerd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.