<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

“Benedictus wilde Bergoglio als tweede man”

Inés San Martín - Crux 22 juli 2019
image
Archiefbeeld: Paus emeritus Benedictus en paus Franciscus begroeten elkaar bij een consistorie in Rome, in juni 2018. (Foto: CNS Photo/Vatican Media)

Vlak na zijn verkiezing tot paus in 2005, heeft Benedictus XVI aan kardinaal Jorge Mario Bergoglio gevraagd om staatssecretaris te worden, na de paus de belangrijkste functie in het Vaticaan. De toekomstige paus Franciscus heeft destijds echter bedankt voor de eer. Dat beweert een Argentijnse priester die Bergoglio goed kende in diens tijd als kardinaal van Buenos Aires.

Tegen nieuwssite Crux verklaarde de Argentijnse priester Fernando Miguens dat paus Benedictus XVI Bergoglio als staatssecretaris wilde om hem te helpen schoon schip te maken in de Romeinse Curie. Acht jaar later zou Bergoglio zelf tot paus gekozen worden, deels met precies dat mandaat van curiehervorming.

Crux heeft de bewering van Miguens gecontroleerd bij diverse bronnen die indertijd dichtbij Bergoglio stonden. Zij konden de bewering bevestigen noch ontkennen, maar achten hem “plausibel”.

‘Meerdere pausen hadden te lijden onder corruptie’

“Ik weet dat paus Paulus VI al erg geleden heeft vanwege de corruptie binnen het Vaticaan”, aldus Miguens, voormalig rector van een seminarie in een buitenwijk van Buenos Aires, in een interview met Crux. “Ik weet dat paus Johannes Paulus II er ook erg onder geleden heeft, maar hij besloot dat de verkondiging zijn prioriteit zou hebben.”

“Benedictus had hoge achting voor Bergoglio, het idee dat hij hem gevraagd heeft als staatssecretaris is plausibel”
- Paus-biograaf Austen Ivereigh

Miguens: “De arme Benedictus heeft geprobeerd de strijd aan te gaan, en om dat te doen, benaderde hij Bergoglio om hem te benoemen tot staatssecretaris. Benedictus wilde iemand met de ‘nagels van een gitarist’ om het probleem aan te kunnen pakken. Maar Jorge heeft nee gezegd.”

Volop geruchten

Hoewel dit de eerste keer is dat iemand beweert dat Benedictus Bergoglio als ‘tweede man’ wilde, gingen er reeds in de nadagen van het pontificaat van Johannes Paulus II volop geruchten dat de Argentijnse kardinaal op de lijst stond voor een toppositie in het Vaticaan.

De ervaren Vaticaan-kenner Sandro Magister schreef al in 2002 dat Bergoglio hoge ogen had gescoord bij een bisschoppensynode een jaar eerder. Sommige van zijn mede-prelaten wilden hem toen naar Rome halen, waarop Bergoglio geantwoord zou hebben: “Alsjeblieft, ik zou sterven in de Curie.”

Bertone

Uiteindelijk droeg Benedictus kardinaal Tarcisio Bertone, met wie hij lang samengewerkt had bij de Congregatie voor de Geloofsleer, voor als staatssecretaris. Bertone bekleedde die positie van 2006 tot en met 2013.

Populair beeld

Dat Benedictus Bergoglio als rechterhand zou willen, kan op het eerste gezicht vreemd lijken. Al vanaf het begin van Franciscus’ pontificaat in 2013 bestaat het populaire beeld van Benedictus als de aartsconservatief versus Franciscus de vooruitstrevende hervormer. In werkelijkheid, zo bevestigen bronnen dichtbij de huidige paus, bestaat er een groot respect tussen de twee mannen.

‘Persoonlijke relatie’

“Ik heb van Bergoglio gehoord dat hun relatie uitstekend was, zelfs persoonlijk”, verklaarde een anonieme voormalig medewerker van Bergoglio tegen Crux. “Steeds als de kardinaal in Rome was, bracht hij een bezoek aan Benedictus, bijna zonder eerst een audiëntie aan te vragen. Dit is mij bevestigd door meerdere journalisten in Rome.”

Volgens een andere bron spraken de twee elkaar ook met regelmaat telefonisch, bij tijden zelfs elke maand.

‘Reputatie als corruptiebestrijder’

De Britse auteur Austen Ivereigh, biograaf van paus Franciscus, zei tegen Crux dat “kardinaal Bergoglio een reputatie had in Rome als corruptiebestrijder. Paus Benedictus had hoge achting voor hem. Dus het idee dat die hem gevraagd heeft als staatssecretaris is plausibel.”

“Als dat waar is, was het verstandig van Bergoglio om het aanbod af te wijzen”, aldus Ivereigh. “Zonder de autoriteit van de paus achter een ingrijpende hervorming, kon die klus niet geklaard worden.”

Toewijding

Volgens Miguens is Bergoglio’s toewijding aan de hervorming van de Curie sinds zijn verkiezing in 2013 niet afgenomen. Wat wel veranderd is, aldus de Argentijnse priester, is zijn inschatting voor de tijd die ervoor nodig is.

Aanvankelijk zou Franciscus gedacht hebben dat hij het huis binnen drie jaar op orde kon hebben. Inmiddels zou tot hem doorgedrongen zijn, dat het wel eens veel langer kan gaan duren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.