fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Benedictus XVI laat bescheiden erfenis na aan vijf neven

Cindy Wooden - Catholic News Service 22 maart 2023
image
Emeritus-paus Benedictus XVI en zijn secretaris Georg Gänswein op een foto uit 2020. Gänswein heeft bekendgemaakt dat vijf verwanten van de in december overleden emeritus-paus in aanmerking komen voor een bescheiden erfenis. Foto: CNS - Sven Hoppe, pool via Reuters

Vijf neven van Benedictus XVI erven mogelijk een “kleine som geld” van de in december overleden emeritus-paus. Dat heeft aartsbisschop Georg Gänswein, Benedictus’ voormalige secretaris, bekend gemaakt.

Volgens de Italiaanse krant La Stampa behelst de erfenis een som geld op de persoonlijke bankrekening van emeritus-paus Benedictus XVI, die op 31 december 2022 overleden is. Het bedrag maakte Gänswein niet bekend.

De nauwste levende verwanten die aanspraak kunnen maken op Benedictus’ erfenis zijn een aantal neven. “Ik dacht dat hij twee neven had, maar het bleken er vijf te zijn”, legt aartsbisschop Gänswein uit aan OSV News. Hij heeft de taak om Benedictus’ nalatenschap af te handelen. “Volgens de wet moet ik hen nu schrijven om te vragen of ze de erfenis accepteren of niet.”

Persoonlijke correspondentie vernietigd

De erfenis bevat volgens Gänswein geen royalty’s van de boeken die Benedictus voor, tijdens of na zijn pontificaat geschreven heeft. Toen Benedictus tot paus verkozen werd, heeft hij alle auteursrechten van zijn werken overgedragen aan de uitgeverij van het Vaticaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aartsbisschop Gänswein heeft ook laten weten dat hij alle brieven en persoonlijke correspondentie van zijn voormalige overste vernietigd heeft. Het was Benedictus’ nadrukkelijke wens dat dat zou gebeuren.

“Jammer? Ja, dat vond ik ook”, zegt Gänswein. “Maar omdat dat zijn wens was, viel daar niet aan te tornen.”

Nieuwe benoeming

Benedictus laat nog iets anders na: een werkloze Gänswein. De voormalige secretaris is momenteel in afwachting van een nieuwe benoeming; aangezien hij pas 66 jaar is, kan hij voorlopig nog niet met emeritaat. Aan OSV News vertelt hij vooralsnog niet te weten wat zijn volgende aanstelling wordt.

Het is algemeen bekend dat er frictie bestaat tussen Gänswein en paus Franciscus, maar het gerucht dat paus Franciscus hem uit Vaticaanstad zou zetten noemt hij “nepnieuws”.