fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Dakloze overlijdt bij Sint-Pieter; ‘We kunnen alleen helpen als zij het ons toestaan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 november 2022
image
Er is zoveel hulp aan daklozen in Rome, “dat niemand er van de honger hoeft te sterven” zegt aalmoezenier Konrad Krajewski naar aanleiding van de overleden dakloze die beschutting bij de colonnade bij de Sint-Pietersbasiliek zocht. Foto: CNS - Vatican Media

Een 61-jarige dakloze man is vrijdagochtend dood gevonden bij colonnade van het Sint-Pietersplein. Hij weigerde hulp en verkoos ondanks het slechte weer de straat, hetgeen de man met diabetes noodlottig werd.

Op 25 november maakte de woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, bekend dat de uit Duitsland afkomstige Burkhard Scheffler op straat was overleden. De lagere temperaturen en de regen van de afgelopen dagen hadden zijn broze gezondheid verslechterd.

Gebed paus

“Paus Franciscus heeft gisteravond met droefheid kennisgenomen van de dood van Burkhard Scheffler”, zei Bruni op 26 november. “In zijn gebed herinnert de paus zich Burkhard en al diegenen die gedwongen zijn om zonder huis in Rome en over de hele wereld te leven. Hij nodigt de gelovigen uit om zich bij hem aan te sluiten.”

Keuze

De pauselijke aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, zegt in een interview met Vatican Media dat hij de dakloze kende en voor hem bad, eraan toevoegend: “Het spijt me erg, maar het was zijn keuze.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij legt het uit: “Ik ken geen andere stad ter wereld, in ieder geval in Europa, waar zoveel vrijwilligers zijn die iedere avond naar alle treinstations en andere plaatsen gaan waar arme mensen zijn. Ik weet het, omdat ik met ze meega. En wij kennen deze mensen. Onder hen zijn mensen die, behalve een maaltijd, niets willen. Ze verstoppen zich en leven op zichzelf.”

Scheffler was een van de armen die door het Dicasterie voor Diensten aan Liefdadigheid werd geholpen. De avond voor zijn overlijden hadden vrijwilligers hem nog tevergeefs alle mogelijke hulp geboden.

Hulp voor alle armen

In het afgelopen decennium heeft paus Franciscus in de buurt van het Vaticaan veel diensten voor daklozen opgezet, waaronder een vier verdiepingen tellende daklozenopvang, een medische kliniek, een wasservice, douches, een kapsalon en een ambulance.

“In naam van de Heilige Vader helpen we alle armen, zonder documenten te vragen, zonder iets van hen te vragen. We nemen ze mee naar onze Vaticaanse faciliteiten”, vertelt de aalmoezenier.

image
Foto: CNS - Vatican Media Op 31 maart 2020 liet aalmoezenier Konrad Krajewski de ambulance aan de paus zien die voor daklozen in de omgeving van het Vaticaan beschikbaar werd gesteld.

Alleen al in de kliniek, dicht bij de colonnade waar veel daklozen beschutting zoeken, behandelen artsen maandelijks ongeveer 1050 mensen. Er komen zo’n vijftig artsen uit verschillende ziekenhuizen in Rome. Volgens Krajewski werd er in de afgelopen maand voor 22.000 euro aan medicijnen verstrekt.

Vrijwilligers delen op straat warme dranken en slaapzakken uit. Paraplu’s die toeristen bij Vaticaanse Musea vergeten mee te nemen, gaan ook naar de daklozen.

https://www.kn.nl/donaties/

“Niemand in Rome hoeft van de honger te sterven”, gaat de aalmoezenier verder. “Er zijn zoveel parochies die hulp bieden, dan is er Caritas, Sant’Egidio, Misericordie… Maar”, voegt hij hieraan toe, “we kunnen alleen mensen helpen als zij ons toestaan te helpen.”