<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Geen audiënties tijdens pauselijke ‘vakantie’, maar helemaal stilzitten doet Franciscus niet

Luuk van den Einden 28 juni 2023
image
Paus Franciscus praat en lacht met aanwezigen bij wat voorlopig de laatste algemene audiëntie zal zijn. Door de zomerrust van de paus worden de audiënties in augustus weer opgepakt. Foto: CNS - Lola Gomez

Echt op vakantie gaat hij niet, maar paus Franciscus zal het in de maand juli rustig aan doen, laat het Vaticaan weten. Gedurende 31 dagen worden vooral audiënties uit de pauselijke agenda geschrapt.

Sinds het begin van zijn pontificaat in 2013 heeft paus Franciscus de gewoonte gehad om in de zomer enkele weken rust te nemen. Ook dit jaar zal de 86-jarige paus een tijdlang volgens zijn vakantieritme functioneren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Van 1 juli tot het einde van die maand zullen, zoals gebruikelijk, de algemene en uitzonderlijke audiënties van de paus komen te vervallen”, meldt de Vaticaanse persdienst. “De audiënties worden in augustus weer opgepakt, waarbij de eerste algemene audiëntie op woensdag 9 augustus zal plaatsvinden.”

Wereldjongerendagen

De reden dat de eerste audiëntie pas op de negende plaatsvindt, is dat paus Franciscus eerst naar de Wereldjongerendagen in Lissabon gaat. Tussen 2 en 6 augustus zal hij daar verblijven en verschillende bijeenkomsten bijwonen.

De meeste punten op de pauselijke kalender komen te vervallen in juli, maar paus Franciscus legt niet al zijn taken neer. Op zondagen zal hij nog wel het angelusgebed leiden vanaf het balkon van de Sint-Pieter.

‘Staycation’

Paus Franciscus blijft wel – zoals ook zijn gewoonte is – in Rome gedurende zijn ‘staycation’. Daarmee is hij de eerste paus sinds 1626 die – uitzonderingen in tijden van oorlog daargelaten – geen gebruik maakt van het pauselijke zomerverblijf in het plaatsje Castel Gandolfo.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In plaats daarvan blijft de paus in het Domus Sanctae Marthae, zijn Vaticaanse woning. Daar zal hij zich bezig houden met gebed, schrijven, lezen, brieven versturen en uitrusten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.