<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Laat ze niet alleen!’: Vaticaan lanceert campagne voor eenzame ouderen

Elise Ann Allen - Crux 31 juli 2020
image
De 84-jarige Jo Ann en de 89-jarige Charlie tijdens hun quarantaine in het Amerikaanse Memphis. Foto: CNS Photo - Karen Pulfer Focht

Het Vaticaan heeft een sociale media-campagne gelanceerd om jongeren ertoe te bewegen contact op te nemen met ouderen die door de coronapandemie geïsoleerd zijn geraakt. De campagne volgt op de oproep die paus Franciscus hierover deed.

“De pandemie heeft de ouderen zeer hard geraakt en het heeft de toch al zwakke banden tussen de generaties verbroken. Dat we de regels van sociale onthouding moeten respecteren, betekent niet dat we een lotsbestemming van eenzaamheid en verlatenheid moeten accepteren”, aldus het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven in een verklaring.

Isolement verminderen

“We kunnen het isolement dat ouderen voelen, verminderen terwijl we de richtlijnen voor onze gezondheid waarborgen”, zegt het dicasterie. Het sloot hiermee aan bij de zondagse angelustoespraak van de paus. Dit gebeurde op de feestdag van St.-Anna en St.-Joachim, de ouders van Maria en grootouders van Jezus.

‘Een gebaar van liefde maken’

De paus riep op tot “een gebaar van liefde naar de ouderen, vooral de eenzaamsten, die hun geliefden al vele maanden niet gezien hebben. Elk van deze ouderen is onze grootouder! Laat ze niet alleen”. Daarom noemde het dicasterie de campagne De ouderen zijn je grootouders.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘De band met je wortels’

De paus bemoedigde de jongeren “om de creativiteit van de liefde” te gebruiken om contact te onderhouden, telefonisch, via beeldbellen, geschreven berichten of, indien mogelijk, persoonlijk bezoek. “Een ontwortelde plant kan niet groeien of vruchten voortbrengen. Daarom is de band met je wortels zo belangrijk is.”

Serenades buiten verzorgingstehuizen

Het dicasterie roept jongeren op om iets te doen “dat genegenheid en affectie laat zien voor ouderen die zich eenzaam kunnen voelen”.

Sinds het begin van de pandemie ontving het dicasterie veel initiatieven waarin contact met ouderen werd gezocht, via telefoon- of videogesprekken, sociale media, of zelfs door serenades buiten verzorgingstehuizen.

Op bezoek

“Indien mogelijk, of als de medische situatie het toestaat, nodigen we jongeren uit om het persoonlijk te maken en echt op bezoek te gaan bij de ouderen.”

#sendyourhug

De campagne wordt gepromoot met de hashtag #sendyourhug. Het dicasterie gaat de opvallendste reacties op zijn Twitteraccount delen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.