fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Leek benoemd tot prefect van Vaticaans Secretariaat voor de Economie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 december 2022
image
De jezuïet Juan Antonio Guerrero treedt na drie jaar af als prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie vanwege gezondheidsproblemen. hij wordt opgevolgd door de huidige secretaris, een leek. Foto: CNS - courtesy Society of Jesus

Paus Franciscus heeft een Spaanse leek aangesteld om het Secretariaat voor de Economie te leiden. Maximino Caballero Ledo (62) volgt de jezuïet Juan Antonio Guerrero (63) op, die na drie jaar op deze post om gezondheidsredenen ontslag neemt.

De paus had Guerrero aangesteld om de financiële hervormingen, transparantie en begrotingscontroles in het Vaticaan te bespoedigen. In een bericht van 30 november bedankt het Vaticaan de prefect “voor de toewijding die hij heeft getoond bij het dienen van de Heilige Stoel” en voor het slagen van “een sterk en uitdagend werk dat veel vruchten afwerpt”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jeugdvrienden

Zijn opvolger, Maximino Caballero Ledo, was sinds augustus 2020 al secretaris van het Vaticaanse economiesecretariaat. Voordat hij voor het Vaticaan ging werken, was Caballero vicepresident bij een internationaal bedrijf in medische producten.

Caballero en Guerrero komen beiden uit het Spaanse Merida en zijn jeugdvrienden. Caballero vertelde na zijn aanstelling in augustus 2020 aan Vatican News dat de twee altijd contact hadden gehouden. Toen Caballero in 2020 werd aangesteld om op het economische kantoor van het Vaticaan te werken, beschreef hij het als “Gods roeping”.

In de pijplijn

In een brief aan het personeel van het secretariaat legt Guerrero uit dat hij als gevolg van een medische operatie en de daaropvolgende behandeling fysiek niet in staat is om goed aan zijn “veeleisende taak” te kunnen voldoen. Hoewel zijn vertrek hem droef stemt, kijkt hij ook terug op de goede prestaties die zijn personeel de afgelopen drie jaar leverde.

“Er zit nog veel in de pijplijn”, zo schrijft hij. Hervorming betekent dat er zowel stappen vooruit als achteruit worden gezet, maar “we zijn nu niet op hetzelfde punt waarop we begonnen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In januari 2020 volgde Guerrero kardinaal George Pell als prefect op. Pell had vanaf 2017 verlof genomen vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Hij moest zich hiervoor in Australië verdedigen. De kardinaal werd aanvankelijk veroordeeld en gevangengezet, maar later werd zijn veroordeling in hoger beroep vernietigd. Hij werd vrijgelaten en verhuisde terug naar Rome, waar hij zijn pensioenjaren doorbrengt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.