fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus hekelt geweld tegen vrouwen: ‘laf en een vernedering van de mensheid’

Catholic News Agency 4 februari 2021
image
De paus roept, evenals de maker van dit kunstwerk, op om niet weg te kijken voor geweld tegen vrouwen. Dit kunstwerk was te zien op de Internationale dag tegen huiselijk geweld op 25 november. Foto: Unsplash - Mika Baumeister

Paus Franciscus heeft de maand februari gewijd aan gebed voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld. “We mogen niet de andere kant op kijken”, zegt de paus.

De paus heeft mensen in een videoboodschap uitgenodigd om te bidden voor vrouwen die lijden aan psychisch geweld, verbaal geweld, fysiek geweld en seksueel geweld.

In de video, die op maandag 1 februari verscheen, zegt de paus: “Het is schokkend hoeveel vrouwen worden geslagen, beledigd en verkracht.”

Een schreeuw om hulp

Paus Franciscus noemt de verschillende vormen van mishandeling waar veel vrouwen het slachtoffer van zijn “laf en een vernedering van de hele mensheid”. Hun verbreken van hun eigen stilzwijgen is vaak een schreeuw om hulp die we niet kunnen negeren, zei hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2013 heeft een op de drie vrouwen wereldwijd ooit te maken gehad met fysiek of seksueel geweld.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die fysiek of seksueel zijn misbruikt door hun partners, twee keer zoveel kans hadden op een abortus en bijna twee keer zoveel kans op een depressie.

God werd uit een vrouw geboren

Jezuïet Frédéric Fornos, de leider van het wereldwijde gebedsnetwerk dat elke maand de gebedsintenties van de paus presenteert, zegt: “De oproep van de Heilige Vader is heel duidelijk: ‘We moeten niet de andere kant op kijken’. Dat wil zeggen dat we niet met de armen over elkaar mogen toekijken naar zoveel gevallen van geweld tegen vrouwen, dat vele vormen aanneemt; van de meest zichtbare en verwerpelijke tot de meest verraderlijke en onbewuste.”

“Geweld tegen vrouwen in al zijn vormen schreeuwt het uit naar de hemel”, vervolgt Fornos. “Franciscus heeft dit verschillende keren gezegd: ‘Elke vorm van geweld die een vrouw wordt aangedaan, is een godslastering. De redding van de mensheid kwam voort uit het lichaam van een vrouw: we kunnen onze mate van menselijkheid begrijpen door hoe we het lichaam van een vrouw behandelen.”

Cartoonist

Aan de video heeft kunstenaar en cartoonist Hermes Mangialardo meegewerkt. Hij is een internationaal geprezen Italiaanse filmmaker.

“Laten we bidden voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld”, aldus de paus, “dat ze beschermd mogen worden door de samenleving en dat hun lijden door iedereen wordt erkend.”