fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus vraagt om gebed voor zichzelf: ‘Jullie gebed geeft mij kracht’

Cindy Wooden - CNS 1 november 2023
image
Paus Franciscus heeft gelovigen in een video gevraagd om deze maand voor hem te bidden. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus vraagt gelovigen om in de maand november speciaal ook voor hem te bidden. Onlangs vertelde hij nog gekscherend aan een groep zusters waarom hij sowieso hoopt op een regelmatig gebed voor hem: “Dit werk is niet gemakkelijk; het is zelfs een beetje lastig.”

In zijn maandelijkse video voor het wereldwijde gebedsnetwerk van de paus geeft Franciscus een serieuzer antwoord. “Jullie gebed geeft mij kracht. Het helpt mij te onderscheiden en om de Kerk te begeleiden, terwijl ik naar de Heilige Geest luister”, zegt hij in het Spaans in de video, die op 31 oktober werd vrijgegeven.

“Het feit dat iemand paus is, betekent niet dat hij of zij zijn menselijkheid verliest, integendeel”, zegt hij. “Mijn menselijkheid groeit elke dag met Gods heilige en trouwe volk.”

Proces

Paus Franciscus legt ook uit dat een kardinaal kiezen en tot paus maken niet meteen betekent dat hij een paus is. “Dat is ook een proces.”

image
Foto: CNS - ThePopeVideo.org

“De persoon wordt zich bewust van wat het betekent om pastor te zijn”, zegt hij. “En in dit proces leert hij zachter, barmhartiger en vooral geduldiger te zijn, zoals God onze Vader, die zo geduldig is.”

‘Welwillend’

“Ik kan me voorstellen dat alle pausen aan het begin van hun pontificaat een gevoel van ongerustheid en angst hadden, in de wetenschap dat ze hard veroordeeld zullen worden”, vertelt de paus, omdat God elke bisschop om een serieuze verantwoording van zijn bediening zal vragen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus vroeg de mensen om hem “welwillend” te beoordelen en te “bidden dat de paus, wie hij ook mag zijn – in deze dagen is het mijn beurt – de hulp van de Heilige Geest mag ontvangen, dat hij volgzaam mag zijn aan die hulp.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.