<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: ‘Leer leugens en gif herkennen op sociale media’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juli 2022
image
Foto: CNS - Kacper Pempel, Reuters

Moderne communicatiemiddelen kunnen “plaatsen van giftigheid, haatzaaien en nepnieuws” zijn. Daarom roept paus Franciscus in een boodschap aan katholieke communicatoren op om dit tegen te gaan door media-educatie, samenwerking en het bestrijden van nepnieuws.

De paus richt zich in de maandag uitgegeven boodschap tot het katholieke communicatienetwerk SIGNIS. Dit netwerk houdt in augustus zijn jaarlijkse Wereldcongres in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Het congres van 2022 onderzoekt het thema ‘Vrede in de digitale wereld’.

‘Gezond kritisch gevoel’

Hoewel moderne communicatiemiddelen “een krachtig middel kunnen zijn om gemeenschap en dialoog binnen onze menselijke familie te bevorderen”, waarschuwt de paus voor de gevaren ervan. Met name het gebruik van sociale media heeft volgens de paus “een aantal ernstige ethische kwesties doen rijzen”. Dit vraagt om een kritische houding van degenen die in de communicatie betrokken zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mensen moeten geholpen worden door “een gezond kritisch gevoel te ontwikkelen”. Ze moeten leren leugens te herkennen en goed van kwaad te onderscheiden, zegt de paus. Ook vindt hij het belangrijk dat mensen “het belang inzien om te werken voor gerechtigheid, sociale eendracht en respect voor ons gemeenschappelijk huis”.

“Luisteren is een eerste en onmisbaar ingrediënt van dialoog en goede communicatie”
- Paus Franciscus

Daarnaast benadrukt de paus de noodzaak van luisteren, iets wat hij als “een eerste en onmisbaar ingrediënt van dialoog en goede communicatie” ziet. Verwijzend naar de synode over synodaliteit zegt de paus dat hij hoopt dat communicatoren zullen bijdragen aan dat proces, waarbij katholieken naar God, elkaar en de wereld luisteren.

Digitale inclusie

Intussen zijn er nog altijd mensen en groepen die uitgesloten zijn van de digitale media. De paus roept op om prioriteit te geven aan digitale inclusie.

Door dit te doen, leveren katholieke communicatoren een “aanzienlijke bijdrage aan de verspreiding van een cultuur van vrede die gebaseerd is op de waarheid van het evangelie”, voegde Franciscus eraan toe.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.