fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus op Wereldmigrantendag: ‘Sluit de deur niet voor hun hoop’

Hannah Brockhaus - CNA 27 september 2021
image
Vluchtelingen uit Haïti en Centraal-Amerika wachten in Mexico-Stad op hulp. Foto: CNS Photo

Paus Franciscus zei afgelopen zondag dat de katholieke Kerk open en gastvrij moet zijn tegenover anderen, en waarschuwt dat verdeeldheid en uitsluiting van Satan komen.

“We moeten ook waakzaam zijn voor afsluiting in de Kerk”, zei hij voordat hij het angelusgebed leidde. “Omdat de duivel, die de verdeler is – dit is wat het woord ‘duivel’ betekent – altijd verdachtmakingen insinueert om te verdelen en uit te sluiten.”

De beste van de klas

Hij vervolgde dat katholieken soms, in plaats van nederige en open gemeenschappen te hebben, “de indruk kunnen wekken de ‘beste van de klas’ te zijn en anderen op afstand te houden”.

“Laten we om de genade vragen om de verleiding om te oordelen en te categoriseren te weerstaan”, zei hij, “en moge God ons behoeden voor de ‘nest’-mentaliteit, die van het jaloers beschermen van onszelf in de kleine groep van degenen die zichzelf goed vinden”.

Afsluiten voor buitenstaanders

Paus Franciscus waarschuwde dat er soms groepen mensen zijn, zoals een priester en zijn parochianen, sommige pastorale werkers, of bewegingen en verenigingen met bepaalde charisma’s die zich afsluiten voor buitenstaanders.

https://www.kn.nl/abonnementen/“Dit alles brengt het risico met zich mee dat christelijke gemeenschappen veranderen in plaatsen van verdeeldheid en niet van gemeenschap”, verklaarde hij. “De Heilige Geest wil geen geslotenheid; Hij wil openheid en gastvrije gemeenschappen waar voor iedereen een plek is.”

Werelddag van Migranten en Vluchtelingen

Na het angelus te hebben geleid sprak de paus over de viering van de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen, die op 26 september gehouden werd.

“Het is noodzakelijk om samen te wandelen, zonder vooroordelen en zonder angst, en ons naast de meest kwetsbaren te plaatsen: migranten, vluchtelingen, ontheemden, slachtoffers van mensenhandel en verlatenen. We zijn geroepen om een steeds inclusievere wereld te bouwen die niemand uitsluit.”

Bronzen beeld

Paus Franciscus bedankte alle aanwezigen die zich voor migranten inzetten voor hun “gulle inzet”. Vervolgens nodigde hij de mensen uit om het beeldhouwwerk Angels Unwares te bezoeken voordat zij het Sint-Pietersplein verlieten.

Het zes meter hoge bronzen beeld, onthuld in 2019, is gebaseerd op Hebreeën 13,2: “En vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen onthaald.”

Het beeldhouwwerk van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz toont migranten door de geschiedenis heen, die samengepakt op een boot zitten met de Heilige Familie.

Hoop

Terwijl hij naar het standbeeld op het Sint-Pietersplein wees, zei paus Franciscus: “Blijf stilstaan bij de blik van die mensen en verwelkom in die blik de hoop om weer te gaan leven, die elke migrant vandaag heeft.”

“Ga daarheen, zie dat monument”, drong hij aan. “Laten we de deuren niet sluiten voor hun hoop.”

https://www.kn.nl/donaties/