<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus roept Romeinse Curie in kersttoespraak op om ‘rigide ideologieën’ te mijden

Elise Ann Allen - Crux 21 december 2023
image
Paus Franciscus bij zijn traditionele kersttoespraak voor de Romeinse Curie, de bestuurlijke toplaag van de Kerk. Foto: CNS - Vatican Media

In zijn jaarlijkse kersttoespraak tot de Romeinse Curie drong paus Franciscus er bij de bestuurlijke toplaag van de Kerk op aan om open te staan voor verandering en zich te verzetten tegen “starre ideologische standpunten” die hen verhinderen voorwaarts te bewegen.

In een toespraak tot de leden van de curie tijdens een audiëntie eerder vandaag benadrukte paus Franciscus de noodzaak om “waakzaam te blijven voor starre ideologische standpunten die ons vaak, onder het mom van goede bedoelingen, scheiden van de werkelijkheid en ons verhinderen vooruit te gaan”.

Vuur

“In plaats daarvan zijn we geroepen om, net als de drie wijzen, op weg te gaan en het licht te volgen dat ons altijd wil leiden, soms langs onbetreden paden en nieuwe wegen,” zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het is niet gemakkelijk om het vuur binnen de Kerk weer op te poken. Tegenwoordig streven we ernaar om de passie aan te wakkeren in hen die dat vuur allang verloren hebben.”

“Zestig jaar na het Tweede Vaticaans Concilie debatteren we nog steeds over de scheidslijnen tussen ‘progressieven’ en ‘conservatieven’, terwijl het echte verschil ligt tussen liefhebbers en degenen die die oorspronkelijke passie zijn kwijtgeraakt”, zei hij.

Tik op de vingers

Paus Franciscus houdt elk jaar voor Kerstmis een toespraak voor de leden van de Romeinse Curie. Die gelegenheid gebruikt hij om updates te geven over zijn hervormingsplannen. Zo nu en dan tikt hij de curieleden daarbij op de vingers om wat hij “ziekten” noemt die hen verhinderen om volgens het Evangelie te werk te gaan.

“Echt luisteren naar een ander vereist innerlijke stilte.”
- Paus Franciscus

In zijn toespraak van dit jaar zei Franciscus tegen de curie dat ze Gods stijl van nabijheid, medeleven en tederheid moesten imiteren. Luisteren, onderscheiden en openheid om op weg te gaan stelt hij daarbij centraal.

Kunst van nederig luisteren

Luisteren, zei hij, is meer dan alleen informatie uitwisselen of een boodschap aanhoren. “Echt luisteren naar een ander vereist innerlijke stilte.” Ook vindt paus Franciscus dat het bij luisteren belangrijk is om na te denken over wat iemand zegt voordat je daarop reageert.

Dit “verruimt het hart, haalt ons egocentrisme onderuit, laat ons zien hoe we naar anderen kunnen luisteren en wekt in ons de stilte van de contemplatie op”, aldus Franciscus, die vindt dat de leden van de curie ook de kunst van het nederig luisteren moeten leren.

Onderscheiding

Onderscheiding is een belangrijke spirituele kunst voor iedereen, zei de paus, omdat dat “ons kan ontdoen van de illusie van alwetendheid, van het gevaar te denken dat het genoeg is om simpelweg regels toe te passen, van de verleiding om simpelweg te herhalen wat we altijd hebben gedaan”.

“Het christelijk geloof is niet bedoeld om ons gevoel van veiligheid te bevestigen.”
- Paus Franciscus

Het oefenen van echt onderscheidingsvermogen zal de curie helpen “om procedures te kiezen en beslissingen te nemen die niet gebaseerd zijn op wereldse criteria, maar in overeenstemming met het Evangelie”.

Bubbel

Over het belang van openstaan om op weg te gaan, zei paus Franciscus dat het geloof niet bedoeld is als een bubbel om jezelf in op te sluiten. “Het christelijk geloof is niet bedoeld om ons gevoel van veiligheid te bevestigen, om ons te laten verzinken in comfortabele religieuze zekerheden of om ons snelle antwoorden te geven op complexe problemen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Wanneer God ons roept, trekt Hij “ons uit onze comfortzones. Op die manier maakt Hij ons vrij.” Binnen de curie “is het belangrijk om vooruit te blijven gaan, om te blijven zoeken en groeien in ons begrip van de waarheid, om de verleiding tot stilstand te overwinnen”, zei hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.