fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus schrijft zes nieuwe namen bij op de Romeinse kalender

Junno Arocho Esteves - CNS 4 februari 2021
image
Christus bij Martha en Maria, olieverfschilderij van Vincent Malò, ca. 1630 Foto: Rijksstudio, Rijksmuseum Amsterdam

Op de feestdag van de heilige Martha zal voortaan ook haar broer Lazarus en haar zus Maria herdacht worden. Daarnaast heeft de paus de feestdag van drie andere heiligen ingeschreven op de liturgische kalender van de katholieke Kerk.

Paus Franciscus stemde dinsdag 2 februari in met het decreet van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst waarin staat de gezamenlijke feestdag van Martha, Maria en Lazarus in alle rooms-katholieke Kerken over de hele wereld op 29 juli zal worden gevierd.

De weg vrijgemaakt

Volgens de paus hebben ze een belangrijke evangelische getuigenis afgegeven door Jezus in hun huis te verwelkomen, aandachtig naar Hem te luisteren en te geloven dat Hij de opstanding en het Leven is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het decreet wordt verklaard dat uit recente studies is gebleken dat deze Maria, zus van Martha, niet Maria Magdalena is. Dit was lange tijd een punt van discussie in de katholieke Kerk. Met deze wetenschap is de weg vrijgemaakt om een gezamenlijke feestdag voor de broer en zussen in te stellen.

Belangrijke bijdragen

De congregatie publiceerde dinsdag ook een apart besluit om de feestdagen van drie kerkleraren toe te voegen aan de liturgische kalender. Het betreft de feestdag van de heilige Gregorius van Narek, van Johannes van Ávila en van de heilige Hildegard van Bingen.

Deze heiligen zijn afkomstig uit zowel de oosterse als de westerse kerktraditie en werden uitgeroepen tot kerkleraren vanwege hun belangrijke bijdragen aan theologie en spiritualiteit.

De heilige Gregorius van Narek is een Armeense monnik uit de 10e eeuw en werd in 2015 tot kerkleraar uitgeroepen. Zijn feestdag wordt voortaan op 27 februari gevierd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De heilige Johannes van Ávila is een 16e-eeuwse predikant uit Andalusië die in 1970 heilig werd verklaard en in 2012 werd toegevoegd aan de lijst van kerkleraars. Op 10 mei zal de Kerk hem herdenken.

De heilige Hildegard van Bingen is een 12e-eeuwse Duitse benedictijnse abdis die in mei 2012 werd heilig verklaard en in oktober 2012 door de paus werd uitgeroepen tot kerklerares. 17 september zal haar feestdag zijn.

Discipelen van de goddelijke wijsheid

In haar decreet legde de congregatie uit dat degenen die de titel ‘kerkleraar’ krijgen, een voorbeeld zijn van de “verbintenis tussen heiligheid en begrip van het goddelijke en het menselijke”.

“Inderdaad, de wijsheid die deze mannen en vrouwen kenmerkt, is niet alleen van hen, want door discipelen van de goddelijke wijsheid te worden, zijn ze zelf leraren van wijsheid geworden voor de hele kerkelijke gemeenschap”, staat er geschreven. “Het is in dit licht dat de heilige ‘leraren’ zijn ingeschreven in de Algemene Romeinse Kalender.”

Er zijn momenteel 36 kerkleraren, onder wie de heilige Johannes Chrysostomos, Augustinus, Catharina van Siena en Theresia van Lisieux.