<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan kondigt document over ‘menselijke waardigheid’ en genderdenken aan

Luuk van den Einden 2 april 2024
image
Paus Franciscus met kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer (links) en dicasteriesecretaris Armando Matteo. Foto: CNS - Vatican Media

Volgende week maandag publiceert het Dicasterie voor de Geloofsleer een document over menselijke waardigheid, aldus het Vaticaan. De tekst zal een reeks sociale thema’s behandelen, waaronder “genderideologie” en draagmoederschap.

De Vaticaanse persdienst heeft vandaag aangekondigd dat op maandag 8 april een verklaring van het Dicasterie voor de Geloofsleer over menselijke waardigheid zal verschijnen.

Die dag zal er ook een persconferentie plaatsvinden, waarop kardinaal Víctor Manuel Fernández, de prefect van het dicasterie en Paola Scarcella, hoogleraar geneeskunde en voorzitter van de dienst voor catechese voor mensen met een beperking van de Gemeenschap van Sant’Egidio de inhoud van het nieuwe document zullen toelichten.

‘Duidelijke kritiek’

In januari werd kardinaal Fernández geïnterviewd door het Spaanse persbureau EFE, waarbij hij schetsmatig weergaf over welke onderwerpen het document zou gaan. “We zijn bezig met een belangrijke tekst over menselijke waardigheid”, zei hij toen, “waarin niet alleen sociale problemen worden behandeld, maar waarin ook een duidelijke kritiek op morele zaken als geslachtsverandering, draagmoederschap en genderideologie te lezen zal zijn.”

Volgens OSV News worden op het gebied van ‘sociale problemen’ veel thema’s geschaard die te maken hebben met menselijke waardigheid, waaronder migratie, armoede, oorlog en milieuverontreiniging.

Kardinaal Eijk

Begin maart meldde Nederlands Dagblad dat paus Franciscus zou hebben aangekondigd dat de Nederlandse kardinaal Wim Eijk gevraagd is om “onderzoek naar genderideologie” te doen. De paus noemde Eijk daarbij niet bij naam, maar sprak over de “kardinaal van Nijmegen”.

Nijmegen valt niet onder Eijks aartsbisdom Utrecht, maar aangezien Wim Eijk de enige Nederlandse kardinaal is en geneeskunde heeft gestudeerd, is het vrijwel zeker dat de paus hem bedoelde. Of hij ook aan het aangekondigde document heft meegewerkt, kan nu nog niet met zekerheid gezegd worden.

‘Zonder toeters en bellen’

Paus Franciscus heeft eind januari een ontmoeting gehad met leden van het Dicasterie voor de Geloofsleer, waar hij ook sprak over het nieuwe document. “Als christenen moeten we niet moe worden om aan te dringen op het centraal stellen van de menselijke persoon en de verdediging van menselijke waardigheid boven elke omstandigheid”, sprak hij toen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De paus zei dat hij hoopte dat het nieuwe document “ons als Kerk zal helpen om altijd dicht bij iedereen te zijn die zonder toeters en bellen in het dagelijks leven vecht en persoonlijk de prijs betaalt voor het verdedigen van de rechten van mensen die niet meetellen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.