<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Eijk mogelijk gevraagd om ‘genderonderzoek’ door paus Franciscus

Luuk van den Einden 5 maart 2024
image
Paus Franciscus en kardinaal Wim Eijk ontmoetten elkaar op 12 februari bij een audiëntie voor de leden van de Pauselijke Academie voor het Leven, waar kardinaal Eijk lid van is. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft vermoedelijk aan kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, gevraagd om “onderzoek naar genderideologie” te doen. Volgens de paus is dat “het grootste gevaar van dit moment”.

Volgens Nederlands Dagblad heeft paus Franciscus de Utrechtse kardinaal Wim Eijk opdracht gegeven om onderzoek te doen naar gendertheorie. Paus Franciscus sprak daar vrijdag over bij de opening van een tweedaags Vaticaans congres, meldt de krant.

Vanwege zijn aanhoudende longproblemen hield paus Franciscus zich niet aan de tekst die voor de opening van het congres was voorbereid, maar beperkte hij zich tot een korte geïmproviseerde toespraak.

Hij zei dat de gaven van mannen en vrouwen samen “vruchtbaar” zijn, maar dat het uitwissen van de verschillen tussen man en vrouw “het uitwissen van menselijkheid” behelst.

‘Kardinaal van Nijmegen’

“Het grootste gevaar van dit moment is de genderideologie, die verschillen uitwist”, vervolgde paus Franciscus in opvallend scherpe woorden. Volgens OSV News gaf hij daarbij aan dat hij heeft gevraagd om onderzoek naar “deze lelijke hedendaagse ideologie”.

Nederlands Dagblad schrijft dat paus Franciscus vrijdag liet weten dat hij “de kardinaal van Nijmegen gevraagd [heeft] om serieus onderzoek te doen – hij is arts en weet ook hoe hij dit soort dingen moet bestuderen”. Daarmee bedoelt de paus dus hoogstwaarschijnlijk kardinaal Wim Eijk, die weliswaar in Utrecht zetelt. Technisch gezien is hij ook geen arts, omdat hij niet in het BIG-register staat, maar hij heeft wel geneeskunde gestudeerd.

Het aartsbisdom Utrecht en het Vaticaan hebben paus Franciscus’ woorden niet bevestigd. De woordvoerder van het aartsbisdom was niet bereikbaar voor commentaar.

Encycliek

Kardinaal Eijk vroeg in november 2022, toen hij samen met de andere Nederlandse bisschoppen op ad limina-bezoek in Rome was, aan paus Franciscus om een “encycliek over het genderdenken” te schrijven. Een pauselijke encycliek een belangrijk pauselijk document waarin de leer van de katholieke Kerk wordt uitgelegd en indien nodig uitgediept of verder ontwikkeld.

“De gendertheorie wordt gepusht in allerlei organisaties en wij als Kerk hebben daar niet zoveel over gezegd”, legde de kardinaal destijds uit tijdens een persconferentie.

Eijks verzoek aan de paus werd officieel neergelegd bij het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, maar tot nu toe is zo’n encycliek nog altijd niet verschenen. Of het onderzoek dat de paus vrijdag noemde daar een voorbereiding op is, is niet bekend.

‘Geroepen tot geluk’

Het Vaticaanse congres dat afgelopen vrijdag begon had als titel: ‘Man-vrouw: naar Gods gelijkenis’. De toespraak die de paus had voorbereid, werd vanwege zijn stemproblemen door een medewerker voorgelezen. Daarin waarschuwde de paus ervoor dat mensen “gereduceerd worden tot alleen hun basisbehoeften, alsof ze objecten zonder geweten en wil zijn”.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“In plaats daarvan zijn mannen en vrouwen door God geschapen en zijn ze het evenbeeld van de Schepper. Ze dragen een verlangen naar eeuwigheid en geluk in zich, dat God zelf in hun hart heeft gezaaid. We zijn geroepen tot geluk, tot de volheid van het leven, tot iets groots waarvoor God ons bestemd heeft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.