fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus ontmoet weer transgenderpersonen die onderdak vonden in Romeinse kerk

KN Redactie 12 augustus 2022
image
Paus Franciscus begroet de aanwezige mensen tijdens de audiëntie van afgelopen woensdag. Foto: CNS - Yara Nardi, Reuters

Aan de zijlijn van de wekelijkse audiëntie in het Vaticaan heeft paus Franciscus gesproken met een aantal transgenderpersonen die onderdak hebben gekregen in een kerk in Rome. Waar het gesprek precies over ging, is niet bekend.

L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, meldt dat de ontmoeting woensdag plaatsvond “aan de zijlijn” van paus Franciscus’ wekelijkse algemene audiëntie. Die audiëntie vindt altijd op woensdag plaats, meestal in de Paulus VI-zaal, en wordt druk bezocht door gelovigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de coronacrisis opende de gemeenschap van de Heilige Onbevlekte Maagd in de Romeinse buitenwijk Torvaianica haar deuren voor transgenderpersonen. “Niemand mag onrecht ondervinden of weggeworpen worden, iedereen heeft de waardigheid een kind van God te zijn”, zei zuster Genevieve Jeanningros tegen L’Osservatore Romano.

Hoop

Zij en pater Andrea Conocchia, beide aan de gemeenschap verbonden, waren aanwezig toen de paus met hun gasten sprak. Ze lieten weinig los over de inhoud ervan, maar zeiden wel dat het welkom van de paus hun gasten hoop gaf.

Paus Franciscus had dit jaar drie keer eerder een ontmoeting met de mensen die onderdak gevonden hebben bij de gemeenschap van de Heilige Onbevlekte Maagd.

Lof en kritiek

De paus heeft lof geoogst van sommige leden van de LHBT-gemeenschap voor de manier waarop hij mensen uit die groep de hand reikt. Toen hem in 2013 werd gevraagd naar een vermeende homoseksuele priester, antwoordde hij: “Wie ben ik om te oordelen?” In de loop van zijn pontificaat heeft de paus diverse ontmoetingen met transgenderpersonen gehad.

Tegelijkertijd verzet hij zich krachtig tegen de “gendertheorie”. In september noemde hij het idee dat geslacht niet biologisch bepaald zou zijn nog “gevaarlijk”. De paus had met name problemen met de “abstractie” van dat idee: “Het is abstract met betrekking tot het concrete leven van een persoon, alsof een persoon naar eigen wil kan besluiten om een man of een vrouw te zijn. Abstractie is altijd een probleem voor mij.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onlangs schreef de paus een brief waarin hij het initiatief prees van een door jezuïeten gerund ministerie voor LHBT-katholieken, Outreach genaamd. De online hulpbron wordt geleid door de Amerikaanse pater James Martin, auteur van Building a Bridge (in het Nederlands vertaald als Een brug bouwen), een boek over de noodzaak voor de kerk om LHBT-katholieken beter te verwelkomen en te dienen.