fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus veroordeelt ‘zonde van racisme’ en ‘zelfvernietigend geweld’

KN Redactie 3 juni 2020
image
foto: CNS

Paus Franciscus heeft grote zorgen geuit over de sociale onrust die in de VS is ontstaan na de dood van George Floyd. Niemand kan beweren de heiligheid van elk mensenleven te verdedigen, en tegelijk een oogje dichtknijpen voor racisme en uitsluiting, aldus Franciscus.

Tijdens een livestream van de algemene audiëntie richtte de paus zich vandaag tot de “broeders en zusters van de Verenigde Staten”.

‘De zonde van racisme’

“Vandaag sluit ik me aan bij de kerk in St. Paul en Minneapolis en in de hele Verenigde Staten, om te bidden voor de zielenrust van George Floyd en van al die anderen die hun leven hebben verloren als gevolg van de zonde van racisme”, zei Franciscus.

‘Smeken om nationale verzoening’

“Laten we bidden voor de troost van hun rouwende families en vrienden en laten we om de nationale verzoening en vrede smeken waar we naar verlangen”, aldus de paus in het Italiaans.

Paus: ‘Grote zorgen’ over onrust in VS

Franciscus gaf ook te kennen de onrust die momenteel heerst in de VS door de dood van Floyd, met “grote zorgen” te volgen.

De 46-jarige Amerikaan overleed vorige week nadat een politieman in Minneapolis minutenlang zijn knie op Floyds nek zette, om hem in bedwang te houden. Floyd werd kort daarop doodverklaard.

‘Geweld zelfdestructief’

“Mijn vrienden, we kunnen racisme en uitsluiting niet tolereren of er een oogje over toeknijpen, en toch beweren de heiligheid van elk mensenleven te verdedigen. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat ‘het geweld van recente nachten zelfdestructief en zelfvernietigend is. Niets wordt gewonnen door geweld en er gaat zoveel door verloren”, zei Franciscus, die daarmee de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Jose Gomez, citeerde.

Paglia: ‘Racisme is cultureel virus’

Ook aartsbisschop Vincenzo Paglia reageerde op de dood van George Floyd. De voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven vergeleek racisme met het coronavirus. Hij omschreef het als “een virus van de geest, een cultureel virus, dat zich snel verspreidt als het niet wordt geïsoleerd”.

Oproep tot kalmte

Kardinaal Peter Turkson sprak zich via zijn Twitter-account ook uit over de kwestie. De prefect van het dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Onwikkeling riep op tot kalmte.

“De dood van Floyd is schandelijk onmenselijk en verdrietig genoeg. Laten we er niets aan toevoegen, door de herinnering aan Floyd lelijk te maken door geweld”.

Honderdduizenden mensen de straat op

In de nasleep van Floyds dood op 25 mei gingen honderdduizenden mensen in verschillende Amerikaanse steden de straat op om te protesteren. Het leidde de afgelopen dagen tot rellen en confrontaties tussen een deel van de demonstranten en de politie.