fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 januari 2021
image
Daklozen die in de rij staan bij een daklozenopvang bij de colonnade van het Sint Pietersplein in Rome. Foto: CNS photo - Paul Haring

De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit was hij een professioneel voetballer, de laatste jaren bracht hij door in de straten dichtbij het Vaticaan.

Roberto Mantovani stierf aan de gevolgen van een longontsteking. Op aandringen van vrienden was hij naar een daklozenopvang nabij het treinstation Termini in Rome gegaan, waar hij overleed.

Priesters, vrijwilligers en politie

De Vaticaanse pers meldde dat kardinaal George Pell de uitvaartmis op 25 januari in de parochie van St. Pius X in Rome concelebreerde. Hij deed dit samen met aartsbisschop Arthur Roche, secretaris van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, en een tiental priesters.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Mis werd bezocht door vrijwilligers van de betreffende daklozenopvang en leden van de gemeenschap van Sant’Egidio, die de nieuwste daklozenopvang van het Vaticaan runnen. Ook waren er politieagenten van het bureau dat gevestigd is aan het plein waar Mantovani vaak sliep.

Lazarus en de rijke man

Kardinaal Krajewski, die Mantovani kende, zei dat hij voor de begrafenismis de lezing uit het evangelie van Lucas had gekozen, waarin Christus de gelijkenis van Lazarus en de rijke man vertelt, omdat “Robert altijd voor een gesloten deur sliep”.

“Hij was een opgewekt, zonnig persoon, die iedereen aan het lachen maakte tijdens de lunch die we hadden”, zei kardinaal Krajewski.

Voorheen was Mantovani profvoetballer bij Hellas Verona F.C. maar een blessure maakte een einde aan zijn carrière. Mantovani zal naast zijn ouders worden begraven in zijn geboorteplaats Oppeano in Noord-Italië.

Daklozen in de kou

Zijn begrafenis vond plaats op de dag nadat paus Franciscus had gebeden voor een andere dakloze man, de 46-jarige Nigeriaanse Edwin, die vorige week dood werd aangetroffen nabij het Sint-Pietersplein.

“Afgelopen 20 januari werd op een paar meter van het Sint-Pietersplein vandaan een 46-jarige Nigeriaanse dakloze, genaamd Edwin, dood aangetroffen door de kou”, zei de paus toen. “Zijn verhaal wordt toegevoegd aan dat van vele andere daklozen die onlangs in Rome stierven onder dezelfde dramatische omstandigheden. Laten we voor Edwin bidden.”

Carlo Santoro, een lid van de Sant’Egidio-gemeenschap, bevestigde dat er in de afgelopen maanden minstens tien daklozen waren omgekomen in Rome. “Het aantal doden is waarschijnlijk hoger; dit zijn alleen degenen die we kennen en waarvan wij de begrafenissen hebben georganiseerd.”

Door iedereen genegeerd en verlaten

In Rome leven naar schatting 8.000 daklozen. Velen slapen in tenten langs de rand van Bernini’s colonnade, de halfronde zuilen die het Sint-Pietersplein omsluiten.

Het aantal daklozen in Rome neemt alleen maar verder toe als gevolg van de economische problemen die door de coronacrisis verergeren. Aan de andere kant nemen het aantal bedden in opvangcentra af, vanwege de coronamaatregelen om sociale afstand te kunnen bewaren.

“Laten we eens aan Edwin denken”, zei paus Franciscus. “Laten we ons eens indenken hoe deze man, 46 jaar oud, zich in de kou voelde, door iedereen genegeerd, verlaten, zelfs door ons. Laten we voor hem bidden.”

(Bronnen: CNA en CNS)