<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Afgesloten van internationale hulp: ‘Zorgelijke en hartverscheurende’ situatie in Syrië

Dale Gavlak - OSV News 15 augustus 2023
image
Een vrouw bidt tussen het puin op 12 maart 2023 in de door rebellen bezette Syrische stad Jandaris, nadat ruim een maand eerder aardbevingen Syrië en Turkije verwoestten. Sindsdien is de nood bij Syriërs nog hoger dan die al was. Katholieke hulporganisaties waarschuwen hen niet te vergeten. Foto: OSV News - Khalil Ashawi, Reuters

Zes maanden na de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië trof, spreken katholieke hulporganisaties hun bezorgdheid uit over met name de inwoners van Noordwest-Syrië. “Het lijkt erop dat het Syrische volk weer vergeten is.”

Twaalf jaar burgeroorlog heeft 5,4 miljoen Syriërs op de vlucht doen slaan, nog eens 6,8 miljoen zijn ontheemd in eigen land en 4,3 miljoen schuilen in de overwegend door rebellen bezette regio. De vluchtelingen komen uit verschillende delen van het land en hebben dringend humanitaire hulp nodig.

De aardbevingen verergerden de toch al ernstige situatie. Syriërs moeten het hoofd zien te bieden aan een economische recessie, brandstoftekorten, langdurige droogte en gezondheidscrises zoals een cholera-uitbraak, waardoor het leven in het gebied nog verder onder druk komen te staan.

‘Buitengewoon zorgwekkend’

Thomas Weiss van Malteser International vertelt aan OSV News dat deze mensen “totaal afhankelijk zijn van internationale steun”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De situatie in Noordwest-Syrië is al vele jaren ernstig, zegt hij. Hierdoor “bestaat het risico dat we de vele miljoenen mensen die dringend humanitaire hulp nodig hebben opgeven. Het is buitengewoon zorgwekkend”, aldus Weiss, die hoofd van de afdeling Midden-Oosten van de internationale humanitaire hulporganisatie van de katholieke Orde van Malta is.

Traag herstel

De Verenigde Naties melden dat de bevingen in Syrië 6.000 doden en 12.000 gewonden hebben geëist, maar lokale functionarissen zeggen dat het exacte aantal waarschijnlijk hoger ligt. In Turkije vielen bij de aardbevingen 50.000 doden, meer dan 100.000 gewonden en werden bijna 300.000 gebouwen verwoest.

Toch gaat het herstelwerk in Syrië veel trager dan in Turkije. In Syrië waren er geen grondverzetmachines of ander gespecialiseerd materieel zoals in Turkije. Veel gezinnen zijn er nog steeds dakloos en kunnen nergens permanent wonen.

Explosie van mensen in nood

Tony O’Riordan van de Jesuit Refugee Service, die in de noordelijke stad Aleppo werkt, waarschuwt in de Ierse krant Irish Examiner dat Syriërs “verhongeren”. Volgens hem hebben negen op de tien mensen in Syrië hulp nodig. “We hebben een explosie van mensen in nood en de internationale donoren financieren het responsplan onvoldoende.”

image
Een man loopt op 4 maart 2023 langs het puin van gebouwen na de aardbeving in de Syrische stad Jandaris. Foto: OSV News - Khalil Ashawi, Reuters

Ook Andrea Avveduto – communicatiemaganer van Pro Terra Sancta – vertelt aan OSV News hoe ernstig de situatie is. De organisatie heeft in Aleppo 44 huizen en gebouwen gerepareerd. Verder deelt Pro Terra Sancta voedsel, medische hulpmiddelen en andere basisbenodigdheden uit.

“We zijn begonnen met het betalen van huur voor de mensen omdat velen geen werk hebben. Dit moet gebeuren voordat er kan worden begonnen met de wederopbouw van hun beschadigde huizen”, zegt Avveduto.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Internationale sancties tegen Syrië hebben het moeilijk gemaakt om materialen binnen te halen die nodig zijn voor de wederopbouw van huizen. Daarbij ontbreekt het ook volgens Avveduto aan internationale financiering. “Het lijkt erop dat het Syrische volk weer vergeten is.”

Hulp aan meest kwetsbaren

Weiss vertelt dat Malteser International haar inspanningen voor de meest kwetsbare groepen in Syrië heeft geïntensiveerd met de hulp van Duitse donoren.

image
Een ontheemd meisje draagt op 4 maart 2023 een kind langs tenten in een kamp in de Syrische stad Jandaris. Nog altijd zijn vele Syriërs in het getroffen gebied huis en haard kwijt. Foto: OSV News - Khalil Ashawi, Reuters

De organisatie verstrekt tenten en voedsel aan mensen in nood. Ook zet men zich in om getraumatiseerde kinderen een veilige speelplek in de kampen te geven zodat ze “even aan het dagelijks leven in de kampen kunnen ontsnappen”.

https://www.kn.nl/donaties/

“De behoefte aan humanitaire hulp was al immens vóór de aardbeving, maar is na de aardbeving exponentieel toegenomen”, zegt Weiss. Veel Syriërs zijn bezorgd over wat de toekomst voor hen in petto heeft. “Dit is hartverscheurend en zorgelijk.”

Maar voegt hij eraan toe: “we zullen de mensen in Noordwest-Syrië niet alleen laten”, een gevoel dat de anderen ook delen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.